Ingrediënten

  • 600 g verse makreelfilet
  • 2 jalapeño of Spaanse pepers
  • 2 tenen knoflook
  • 1 bosje gemenge verse kruiden bijv. platte peterselie, oregano en tijm
  • maïsolie
  • 1 el komijnzaad
  • 100 ml rode wijnazijn
  • 8 takken peterselie

Bereiding

  1. Zorg dat de BBQ, plancha of grill heel heet is.
  2. Halveer de pepers, verwijder de pitjes en snijd de pepers fijn. Pel en hak de knoflook fijn. Haal van ¾ van de kruiden de blaadjes van de takjes en hak de ze grof. Houd de rest van de kruiden apart.
  3. Verhit een scheut olie in de een koekenpan en bak hierin het komijnzaad 1-2 minuten op een matig hoog vuur. Zet het vuur uit. Voeg de pepers, knoflook, gehakte kruiden en de azijn toe. Roer de chimichurri even door. Proef en breng op smaak met peper en zout. (Je kunt eventueel ook nog een klein schepje suiker toevoegen.)
  4. Bestrooi de makreelfilets met peper en zout.
  5. Vet het rooster of de plancha in met een beetje olie. Leg de overgebleven kruiden takjes en de makreelfilets met de velkant naar beneden op het rooster of de plancha. Rooster 3-4 minuten. Keer ze om en rooster nog 2-3 minuten.
  6. Leg de makreel op borden, schep er wat chimichurri over en geef de rest er apart bij.

Serveertip: lekker met gepofte zoete aardappelen: Pak kleine zoete aardappelen met wat grof zout erbij in grote vellen aluminiumfolie. Pof ze tussen de hete kooltjes van de BBQ of in een hete oven (220°C) in 40-60 minuten gaar. Prik er na 40 minuten in met een vork om te controleren of ze al klaar zijn en leg ze zo nodig terug om verder te garen. Rooster de vis pas als de zoete aardappelen klaar zijn!

Serveer er eventueel ook een knapperige salade en op de BBQ gegrilld brood bij.

Variatietip: voeg met het komijnzaad ook 2 theelepels gekneusd mosterdzaad toe. Het kneuzen van het zaad kan in een vijzel maar ook in een plasticzakje met de deegroller of de platte kant van een koksmes.

Makreel

Makreel is een duidelijk te herkennen vis. Zijn rug is groenblauw gekleurd met donkere zebra-achtige strepen en een diep ingesneden staartvin. De buik van de makreel is wit.
Makreel wordt maximaal 66 cm lang. Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur. Makreel kan goed worden gegrild of gebakken en wordt vaak gerookt verkocht. Door het hoge vetgehalte combineert makreel goed met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd.

Alles over Makreel

Makreel

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
/