Ingrediënten

  • 4 makreelfilets
  • 1 citroen
  • 1 kleine courgette
  • 2 rode uien
  • ca. 10 g verse gemengde Italiaanse kruiden
  • 150 g gemengde knoflookolijven
  • 100 g semi gedroogde tomaten
  • 2 eieren
  • 75 g panko, grof Japans paneermeel
  • 1 groentebouillonblokje
  • 200 ml melk of kookroom
  • 150 g polenta
  • 25 g boter
  • olijfolie
  • 8 takken peterselie

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 220°C.
  2. Dep de makreel droog en leg de filets naast elkaar met wat ruimte ertussen in een met olijfolie ingevette ovenschaal.
  3. Boen de citroen schoon onder de warme kraan. Snijd de courgette in stukjes ter grootte van een olijf. Pel en snijd de uien elk in 12 smalle partjes.
  4. Verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan op hoog vuur en bak hierin de courgette en ui 4 minuten. Geregeld omscheppen. 
  5. Haal in de tussentijd de blaadjes van de kruidentakjes en hak ze fijn. Voeg ze met de olijven en tomaten aan de gebakken courgette en ui toe en meng. Zet het vuur uit.
  6. Klop de eieren los. Roer de panko, ½ theelepel zout en royaal peper erdoor. 
  7. Schep op elke makreel ¼ van het olijfmengsel met daarop ¼ van het pankomengsel. Zet de schaal in de oven en laat de makreel in 10-15 minuten gaar en goudbruin worden. Zo nodig kun je de oven nog even iets hoger zetten of de grill nog even aanzetten om de pankotopping nog wat bruiner te laten worden.
  8. Breng ondertussen ½ liter warm water met het bouillonblokje en de melk of kookroom aan de kook en roer tot het blokje is opgelost. Roer er beetje bij beetje de polenta door en laat 3-4 minuten zachtjes pruttelen. Geregeld roeren. Rasp ondertussen de citroenschil erboven. Voeg als de polenta te dik wordt nog wat melk, kookroom of bouillon toe. Halveer de citroen en knijp de helft uit boven de polenta. Roer de boter erdoor. Proef en voeg naar smaak peper, zout en eventueel meer citroen toe.
  9. Leg de getopte makreelfilets op 4 warme borden en schep de polenta erbij.

Serveertip: serveer met plakjes citroen en strooi eventueel ook wat reepjes citroenschil over de borden.

TIP: Deze makreel is ook heerlijk met aardappelpuree, gebakken aardappeltjes of gnocchi in plaats van polenta.

Makreel

Makreel is een duidelijk te herkennen vis. Zijn rug is groenblauw gekleurd met donkere zebra-achtige strepen en een diep ingesneden staartvin. De buik van de makreel is wit.
Makreel wordt maximaal 66 cm lang. Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur. Makreel kan goed worden gegrild of gebakken en wordt vaak gerookt verkocht. Door het hoge vetgehalte combineert makreel goed met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd.

Alles over Makreel

Makreel

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
/