Ingrediënten

  • 4 hele panklare scharren
  • 400 g gewone of gekleurde wortelen
  • 250 g kleine spruitjes
  • 2 uien
  • 1 citroen
  • 6-8 el teriyakisaus
  • 1-2 tl sambal badjak
  • 100 ml melk
  • 1 el geroosterd sesamzaad
  • zonnebloemolie
  • zout

Bereiding

  1. Dep de scharren droog.
  2. Maak de groenten en uien schoon. Snijd de wortelen in dikke plakken (schillen is niet nodig) en de uien elk in 10 partjes. Boen de citroen schoon onder de warme kraan.
  3. Vul ondertussen een grote diepe pan voor 2/3 met heet water en breng aan de kook. Voeg wat zout, de spruitjes en wortels toe en kook ze 5 minuten. Giet alles af in een vergiet en laat het uitlekken.
  4. Verhit een scheut olie in een wok op een hoog vuur. Voeg de uitgelekte groenten en de partjes ui toe. Roerbak de groenten in 5-7 minuten beetgaar. Voeg naar smaak 6-8 eetlepels teriyakisaus en 1-2 theelepels sambal toe. Houd de groenten op een heel laag pitje even warm.
  5. Giet de melk in een diep bord.
  6. Verhit in twee grote koekenpannen een scheut olie. Haal de scharren door de melk en bak ze ca. 3 minuten aan elke kant. Rasp direct als de vis in de pan ligt de helft van de citroenschil erover en bestrooi met wat zout. Keer de vis om, rasp de andere helft van de citroenschil erover en bestrooi met wat zout.
  7. Halveer de citroen. Snijd 1 helft in 4 plakjes en knijp de andere uit over de gebakken vis. Serveer de vis, groenten en citroen op 4 warme borden. Strooi het sesamzaad over de groenten.

Tip: Voor 2 porties kun je de ingrediënten halveren. In plaats van hele scharren kun je ook filets gebruiken. Bak ze in 4 minuten gaar (2 minuten aan elke kant). Spruitjes kun je ook in vieren snijden, dan hoef je ze niet voor te koken.

Schar

Schar is een kleinere, ietwat onbekendere platvissoort en familie van de tong, schol en tarbot.

Alles over Schar

Schar

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
95 kcal
/
400 kj
Vetten:
3.00 g.
Eiwitten:
17.00 g.