Ingrediënten

  • 4 makreelfilets
  • 300 g risottorijst
  • 4 takjes cherrytomaatjes
  • 1 bakje koelverse pesto
  • 1,5 - 2 l visbouillon
  • 150 ml kookroom + een extra scheutje
  • 4 bollen mini burrata
  • 2 klontjes boter
  • Parmezaanse kaas naar smaak
  • snuf saffraan
  • 1 el olijfolie
  • peper en zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180℃.

  2. Verhit een klontje boter in een diepe pan. Bak hier de risottorijst ongeveer 1 minuut in aan. Blus af met een soeplepel bouillon. Voeg nu ook de saffraan toe en roer goed door.

  3. Voeg weer een nieuwe soeplepel bouillon toe als de vorige volledig is opgenomen door de rijst. Doe dit telkens opnieuw totdat de risotto gaar is (zo'n 20 minuten). Roer regelmatig. Het kan zijn dat je niet alle bouillon nodig hebt. Proef regelmatig! 

  4. Voeg vervolgens een scheutje kookroom toe en breng de risotto op smaak met wat geraspte Parmezaanse kaas.

  5. Doe de tomaatjes in een ovenschaal en besprenkel met wat olijfolie. Bestrooi met peper en zout. Zet in de oven totdat de velletjes net beginnen te scheuren (een minuut of 10-15).

  6. Verhit de kookroom in een steelpannetje tot net niet tegen de kook aan. Roer hier de pesto doorheen en breng eventueel nog extra op smaak met geraspte Parmezaanse kaas. Draai het vuur laag en houd de saus warm tot gebruik.

  7. Dep de makreelfilets droog en kruid de huidkant goed met peper en zout. Verhit een klontje boter in een platte koekenpan en bak hierin de vis net niet helemaal gaar.

  8. Kruid dan de andere kant van de vis en draai de vis om. Bak nog een minuut of 2 totdat de makreel gaar is.

  9. Schep op elk bord wat risotto. Leg hier een takje tomaatjes bij. Leg de vis half over de risotto en schep hier wat pesto roomsaus op. Serveer er een minibol burrata bij.

Dit recept is speciaal voor de Receptafette ontwikkeld door Evie Kookt.

Makreel

Makreel is een duidelijk te herkennen vis. Zijn rug is groenblauw gekleurd met donkere zebra-achtige strepen en een diep ingesneden staartvin. De buik van de makreel is wit.
Makreel wordt maximaal 66 cm lang. Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur. Makreel kan goed worden gegrild of gebakken en wordt vaak gerookt verkocht. Door het hoge vetgehalte combineert makreel goed met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd.

Alles over Makreel

Makreel

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
/