Ingrediënten

  • 4 tongfilets van 100 g
  • Voor de beurre blanc:
  • 1 liter visbouillon (van tablet)
  • 1 venkel
  • 1 ui
  • 1 bol knoflook
  • 100 ml Noilly Prat
  • 1/2 knolselderij
  • 2 liter room
  • 100 gr boter
  • Voor de kruidenpesto:
  • 1 bosje lavas
  • 1 bosje peterselie
  • 1 bosje koriander
  • 8 takken peterselie
  • (olijf)olie
  • Voor de wittekoolsalade:
  • 1 witte kook
  • Sushi-azijn
  • Voor de bloemkool:
  • 1 paarse bloemkool
  • 50 gr Parmezaanse kaas
  • sap van 1 limoen
  • 1 sjalotje
  • Handvol bieslook
  • Voor de garnering:
  • Granaatappelzaadjes
  • (Optioneel) Seizoensbloemen

Bereiding

  1. Maak de tong schoon zodat je 4 filets krijgt.
  2. Kook 1 liter visbouillon met een in plakken gesneden venkel, ui, een bol knoflook, Noilly Prat en een halve gesneden knolselderij.
  3. Laat dit inkoken tot er ongeveer een halve liter overblijft. Zeef het mengsel en voeg 2 liter room toe. Laat dit inkoken tot er ongeveer een 1 liter overblijft.
  4. Pluk voor de pesto de blaadjes en meng ze in de keukenmachine met wat peper, zout en olijfolie. Laat dit een uur staan en zeef dan wat van de olie ervan om een vinaigrette te maken.
  5. Snijd de witte kool flinterdun zodat er een soort spaghetti ontstaat. Meng dit met de kruidenpesto en sushi-azijn.
  6. Maak 1 granaatappel schoon zodat alleen de zaadjes overblijven.
  7. Rasp de bloemkool tot een soort couscous. Meng met fijngehakte sjalot en bieslook, geraspte Parmezaanse kaas, zout, peper en limoensap.
  8. Bak de tongfilets 2 minuten aan 1 kant in een hete pan.
  9. Leg de witte kool op het bord, in de vorm van de tongfilet.
  10. Leg de filet erop en bedek met de bloemkoolcouscous.
  11. Garneer met de bosuitjes, peterselie en granaatappelpitjes.https://www.youtube.com/watch?v=cTA3mmYO28Y
  12. Meng de beurre blanc met de olie van de kruidenpesto tot een vinaigrette en serveer bij de vis.
  13. Versier met seizoensbloemen (optioneel)

 

Bekijk hier de bereidingsvideo 

Tong

Tong is een van de belangrijkste soorten voor de Nederlandse vissersvloot. Binnen Europa hebben onze vissers het grootste quotum, wat betekent dat wij de meeste tong mogen opvissen. Tong wordt vooral veel in restaurants gegeten en dan met name de kleinste variant, de sliptong.

Alles over Tong

Tong

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
79 kcal
/
332 kj
Vetten:
2.10 g.
Eiwitten:
15.00 g.