Ingrediënten

  • 2 verse makreelfilets
  • 1 ciabatta, in plakken gesneden
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui, gesnipperd
  • 250 g gezeefde tomaten
  • 50 ml witte wijnazijn
  • ½ el suiker
  • verse basilicum
  • 3 el olijfolie
  • zout en peper, naar smaak

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200˚C. Leg de ciabatta op een met bakpapier beklede bakplaat.
  2. Wrijf de sneetjes ciabatta in met 1 teentje knoflook, besprenkel met 1 eetlepel olijfolie en bestrooi met wat zout. Bak ze in 8 minuten goudbruin.
  3. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan. Bestrooi de makreel met peper en zout en bak deze op de huid tot ze gaar zijn. Neem uit de pan.
  4. Voeg 1 eetlepel olijfolie toe en fruit de ui en pers het andere teentje knoflook erboven.
  5. Doe de gezeefde tomaten, azijn en suiker erbij en breng aan de kook.
  6. Laat dit 20 minuten pruttelen op zacht vuur.
  7. Leg de makreel in de tomatensaus en laat nog 10 minuten mee pruttelen.
  8. Serveer de makreel op de ciabatta met wat extra tomatensaus en basilicum.
     

Tip

Ook lekker met gerookte makreel.

Makreel

Makreel is een duidelijk te herkennen vis. Zijn rug is groenblauw gekleurd met donkere zebra-achtige strepen en een diep ingesneden staartvin. De buik van de makreel is wit.
Makreel wordt maximaal 66 cm lang. Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur. Makreel kan goed worden gegrild of gebakken en wordt vaak gerookt verkocht. Door het hoge vetgehalte combineert makreel goed met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd.

Alles over Makreel

Makreel

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
/