Ingrediënten

  • 600 g wijtingfilet, in 4 stukken
  • 300 g gemengde paddenstoelen
  • 3 rijpe tomaten
  • 6 el olijfolie
  • 100 ml appelsap of cider
  • 40 g koude boter
  • klein bosje peterselie - ca. 15 g
  • peper en zout

Bereiding

  1. Maak de paddenstoelen schoon. Snijd grote paddenstoelen doormidden of in vieren en houd kleine heel. Snijd de tomaten in stukjes.
  2. Verhit 2 eetlepels olijfolie in de koeken- of hapjespan en bak de paddenstoelen 1 minuut. Voeg de tomaten, 1 theelepel peper en een beetje zout toe en bak op hoog vuur al roerende nog 2 minuten. Voeg het sap of de cider toe, breng aan de kook en laat op matig vuur 3 minuten pruttelen.
  3. Roer de boter door het paddenstoelenmengsel en breng tegen de kook aan.
  4. Bestrooi de wijtingfilets aan beide kanten met wat zout en leg ze tussen de paddenstoelen en tomaat. Druk ze een beetje naar beneden. Leg het deksel op de pan en smoor de wijting op laag vuur in ca. 10 minuten gaar.
  5. Hak in de tussentijd de peterselie grof en meng in een schaaltje met een halve theelepel peper, een snufje zout en 4 eetlepels olijfolie.
  6. Verdeel de wijting met de paddenstoelen over warme borden, bestrooi met wat peper en bedruppel met de peterselie-olie.

 

Tip

Lekker met gnocchi en kort gekookte of geroerbakte courgette. De wijting kan ook in een afgesloten ovenschaal in de oven worden gesmoord: 20-25 minuten op 180°C.

Wijting

Wijting behoort tot de familie van de kabeljauw en wordt ook vaak samen met kabeljauw gevangen.

Alles over Wijting

Wijting

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
85 kcal
/
358 kj
Vetten:
1.20 g.
Eiwitten:
18.50 g.