Ingrediënten

  • topping met coquilles
  • 5 coquilles
  • 2 plakjes Serrano- of Parmaham
  • balsamico stroop
  • topping met ansjovis
  • 4 ansjovis op olijfolie
  • rode paprika, in lange repen gesneden
  • 2 tl groene pesto
  • topping met inktvis
  • 200 g verse inktvis in lange repen
  • 2 takjes koriander
  • 1 teentje geperste knoflook
  • 3 el olijfolie
  • 150 ml mayonaise
  • sap van ½ limoen
  • rasp van ½ limoen
  • basis bruschetta’s
  • landbrood
  • olijfolie
  • teentje knoflook
  • grof zeezout en peper uit de molen naar smaak
  • handje rucola en veldsla
  1. Zet de oven aan op 200 ℃. Snijd het brood in grove plakken. Smeer de plakken in met olie en rooster aan beide kanten knapperig. Naar smaak kun je dan een gehalveerd teentje knoflook lange het knapperige brood raspen voor wat extra pit.
  2. Topping Ansjovis: (doe deze ook als eerste, want dan kun je de grillpan daarna voor de couquilles gebruiken) gril de paprika in de pan op hoog vuur met wat olijfolie. Laat de ansjovisfilet uitlekken op een stukje keukenrol. Besmeer als alle voorbereidingen klaar zijn de bruschetta met pesto, dan wat rucola, paprika en bovenop de ansjovis met wat zeezout.
  3. Topping Coquilles: leg de plakjes Serranoham plat in een ovenschaaltje en zet deze in de oven. Wacht totdat deze knapperig worden en makkelijk los komen van de schaal.  Zet de grillpan op hoog vuur met wat olijfolie en grill de coquilles mooi bruin aan beide kanten (niet doorbakken, want ze garen ook nog wat na). Haal ze uit de pan en snijd ze horizontaal door. Leg ze vervolgens met wat sla op de bruschetta’s en steek de knapperige ham ertussen. Op het laatst spuit je er wat balsamico stroop over (tip: maak strakke vloeiende bewegingen met je hand. Tot slot naar smaak nog wat vlokjes zeezout en wat peper uit de molen.
  4. Topping Inktvis: hak de blaadjes van de koriander heel fijn, meng met de knoflook en olijfolie en gebruik dit als marinade voor de inktvis. Schep de mayonaise en de limoensap goed door elkaar. Rasp de schil van de limoen om later mee te garneren. Bak de inktvis op hoog vuur in een koekenpan. Beleg de bruschetta’s met de sla, een flinke schep limoenmayonaise en de stukken inktvis. Strooi er wat zeezout en limoenschil over. Serveer de extra limoenmayonaise in een bakje voor de liefhebber en strooi ook hier wat limoenrasp over.

Tip! Leg de bruschetta’s vlak voor het beleggen nog even in de oven zodat ze lekker warm zijn bij het serveren.

Ansjovis

Ansjovis is is een straalvinnige vis uit de familie van de ansjovissen (Engraulidae), een familie die 139 soorten telt. Het is een vis met een dominante zoutige smaak die veel in pizza's en pastasauzen wordt gebruikt.

Alles over Ansjovis

Ansjovis

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
102 kcal
/
427 kj
Vetten:
2.30 g.
Eiwitten:
20.10 g.

Coquille / St. Jacobsschelp

De coquille of St. Jacobsschelp is een schelpdier dat behoort tot de familie van de kamschelpachtigen. Het eetbare gedeelte is de dikke witte spier die beide schelpen bij elkaar houdt.

Alles over Coquille / St. Jacobsschelp

Coquille / St. Jacobsschelp

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
83 kcal
/
347 kj
Vetten:
0.72 g.
Eiwitten:
16.20 g.

Pijlinktvis

Pijlinktvis is een intelligent weekdier dat behoort tot de familie van koppotigen waar o.a. ook de octopus en de zeekat toe behoort.

Alles over Pijlinktvis

Pijlinktvis

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
174 kcal
/
Vetten:
7.00 g.
Eiwitten:
18.00 g.