Ingrediënten

  • 4 stukken kabeljauwfilet (à 150 gram)
  • 1200 g kruimige aardappelen
  • 5 el verse roomkaas met kruiden
  • 12 kleine rode uitjes of sjalotjes
  • 200 ml droge witte wijn
  • 3 anijssterren
  • 2 bosjes raapstelen
  • mosterd
  • olijfolie
  • 8 takken peterselie

Ook te bereiden met…

Bereiding

  1. Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en leg ze, in een flinke laag water, in een diepe pan. Voeg 1 theelepel zout toe. Breng aan de kook en kook de aardappels in ca. 20 minuten gaar. Afgieten en in de pan grof stampen. Klop de roomkaas erdoor. Proef en voeg mosterd, peper en zout naar smaak toe.
  2. Pel in de tussentijd de uitjes en snijd ze elk in zessen.
  3. Verhit een scheut olijfolie in een diepe pan en bak hierin de stukken kabeljauwfilet om en om bruin op een hoog vuur. Leg de vis even op een bord.
  4. Voeg de uitjes aan de olie in de pan toe en roerbak de uitjes 5 minuten. Voeg de witte wijn, anijssterren, wat peper en 1/2 theelepel zout toe en laat 3 minuten pruttelen.
  5. Leg de stukken kabeljauwfilet in de pan. Giet er nog wat olijfolie over en laat de kabeljauw met het deksel op de pan op een laag vuur 5 minuten garen.
  6. Snijd ondertussen de raapstelen klein en roer ze door de hete gestampte aardappelen. Even doorwarmen.
  7. Schep de raapstelenstamppot op 4 warme borden en leg de kabeljauwfilets met de uitjes ernaast.
     

Tip

buiten het seizoen kun je raapstelen vervangen door rauwe spinazie, sla, snijbiet of andijvie.

Kabeljauw

De meeste kabeljauwachtigen zijn gemakkelijk te herkennen aan de 3 rugvinnen en de 2 buik- of anaalvinnen. De kabeljauw wordt maximaal 1,9 meter lang en is een vissoort die alleen in koudere gebieden voorkomt.

Alles over Kabeljauw

Kabeljauw

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
72 kcal
/
304 kj
Vetten:
0.70 g.
Eiwitten:
16.40 g.