Ingrediënten

  • 350 g gerookte schelvis, ontdaan van vel
  • 350 g verse schelvis
  • 75 g boter plus wat extra voor het gratineren
  • 1 grote ui, grof gesnipperd
  • 60 g bloem
  • 500 ml melk
  • zout en peper, naar smaak
  • 30 ml citroensap
  • 4 hardgekookte eieren, grof gehakt
  • 900 g aardappelen, in gelijke stukken gesneden
  • 50 g roomboter
  • scheutje melk
  1. Kook de aardappelen gaar in gezouten water. Giet af en laat even droog stomen. Voeg de melk en roomboter toe en stamp de aardappelen tot een gladde puree. Zet weg tot later gebruik.
  2. Verwarm de oven voor op 200°C. Verhit de boter in een pan en fruit de ui tot deze zacht is.
  3. Voeg de bloem toe en laat dit 2 minuten op middelhoog vuur garen.
  4. Schenk in één keer de melk toe en blijf roeren tot er een dikke saus is ontstaan.
  5. Breng op smaak met wat peper en zout. Voeg de citroensap en rauwe schelvis toe en laat dit in een paar minuten gaar worden. Roer er vervolgens de gerookte schelvis door en draai het vuur onder de pan uit.
  6. Schep de visragout in een ovenschaal. Bestrooi de visragout met de hardgekookte eieren. Dek alles af met een laag aardappelpuree en strijk deze glad. Leg wat vlokjes boter op de aardappelpuree.
  7. Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven en laat deze in 30 tot 40 minuten door en door warm en goudbruin worden. Serveer direct.

Schelvis

Schelvis is een belangrijke commerciële soort uit de koudere kustgebieden van de Noord Atlantische Oceaan. Het is een rondvis uit de familie van de kabeljauwachtige.

Alles over Schelvis

Schelvis

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
79 kcal
/
334 kj
Vetten:
0.30 g.
Eiwitten:
19.00 g.