Ingrediënten

  • Filet van 4 dikke tongscharren
  • 1 ei
  • room
  • roomboter
  • 2 aardappels
  • 400 g gemengde paddenstoelen
  • 1 sjalot gesnipperd
  • 1 knoflook geperst
  • paar takjes tijm
  • paar takjes dragon
  • 1 citroen
  • 100 gr Hollandse garnalen
  • 8 takken peterselie

Bereiding

  1. Snijd de randjes van de filet, zodat je mooie, dikke, rechthoekige filets krijgt. Leg deze op een bord of ovenschaal.

  2. Maak in een keukenmachine een dikke crème van de afgesneden filet, een eiwit en een beetje room. Breng de crème op smaak met zout en peper. Verdeel het mengsel over de filets.

  3. Schaaf of snijd dunne plakjes van de aardappel. Was en droog ze goed af. Leg de plakjes dakpansgewijs op de filets.

  4. Zet de filets een uur in de koelkast, zodat de crème kan opstijven.

  5. Verhit in een koekenpan 2 eetlepels olie en leg de vis met de aardappelkant in de pan.

  6. Bak deze op middelhoog vuur tot de aardappel goudbruin is. Draai de filet om en bak totdat de vis gaar is.

  7. Haal de vis uit de pan en bak de gesnipperde sjalot en knoflook kort op hoog vuur. Voeg de paddenstoelen en tijm toe en bak deze bruin. Haal de tijm uit de pan en breng de gebakken groenten op smaak met zout, peper, gehakte dragon, citroenrasp, –sap en een dikke klont boter. Meng de Hollandse garnalen door het mengsel.

  8. Leg de tongscharfilet op een bord en schep de paddenstoelen en garnalen erbovenop.

 

Hollandse garnaal

Er zijn heel wat soorten garnalen die over de hele wereld voorkomen, waarvan er zo’n driehonderd benut worden voor menselijke consumptie. Daarvan geldt de Hollandse garnaal (Crangon crangon) als een van de bekendste soorten.

Alles over Hollandse garnaal

Hollandse garnaal

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
90 kcal
/
380 kj
Vetten:
2.00 g.
Eiwitten:
18.00 g.

Tongschar

Ondanks zijn naam is de tongschar geen familie van de tong maar behoort de tongschar tot de scholachtigen. De vis wordt ook wel neustong genoemd.

Alles over Tongschar

Tongschar

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
89 kcal
/
325 kj
Vetten:
1.50 g.
Eiwitten:
16.70 g.