Kokkels

Een kokkel is een in zee levende tweekleppige weekdiersoort. Andere namen zijn 'eetbare hartschelp' of 'kokhaan'.

Kokkels

Kokkels Paspoort

Naam
Kokkels (Cerastoderma edule)
Lengte
Wordt max. 6 cm
Voedsel
Plankton en ander in het water zwevend voedsel
Levenscyclus
Wordt max. 10 jaar
Verspreiding
Waddenzee
Leefgebied
Tot een waterdiepte van ongeveer 15 m
Populatie
Geen bijzonderheden
Kleur
Wit, geelbruin of bruin. Jonge exemplaren hebben bij de top een vlekkenpatroon

Vangst

Kokkels worden handmatig opgevist uit de Waddenzee. Nederland was tot voor kort zelfs één van de grootste kokkelproducenten van Europa. Maar sinds 2005 is de kokkelvisserij met kotters in de Waddenzee niet meer toegestaan. Het handmatig vissen van kokkels is nog wel toegestaan. Kokkels worden veel geëxporteerd naar Spanje en Italië.

Duurzaamheid

Verkrijgbaarheid

jan feb Mrt apr Mei jun jul aug sep Okt nov dec
  • Seizoen gesloten
  • Kuitperiode
  • Mager
  • Goed

Vangstgebieden

Vangstgebieden

Smaak en bereiding

Het vlees van de kokkel is mager en zeer smaakvol. Kokkels zijn als diepvriesproduct of als conserven te koop. Kokkels zijn makkelijk te verwerken in visschotels zoals paella.

 

Naar recepten & bereiden

 

Voedingswaarden Weergave per 100 gram

Energie
64 kcal
/
267 kj
Water
82.40 g.
Eiwit
15.50 g.
Koolhydraten
0.00 g.
Suikers
0.00 g.
Vet
0.10 g.
Verzadigde vetten
0.00 g.
E.o.v
0.00 g.
M.o.v.
0.00 g.
Cholesterol
230.00 mg.
Vezels
0.00 g.
Vitamine B1
0.04 mg.
Vitamine B2
0.08 mg.
Vitamine B12
0.00 µg
Vitamine C
0.00 mg.
Calcium
30.00 mg.
Fosfor
200.00 mg.
Ijzer
1.80 mg.