Ingrediënten

  • 8 rode mul, ongeveer een kilo
  • -------------------------------
  • Voor de visbouillon:
  • 3 bospeen, geschrapt
  • 1 bleekselderij, schoongemaakt
  • 1 laurierblaadje
  • ½ tl venkelzaad
  • 100 g steeltjes van een flinke bos platte peterselie
  • -------------------------------
  • Voor de chowder:
  • 2 el neutrale olie
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 3 bospeen, klein gesneden
  • 2 stengels bleekselderij, klein gesneden
  • 2 el verse dille, fijngehakt
  • 2 el bloem
  • 4 kruimige aardappels, geschild en in blokjes
  • 500 ml halfvolle melk
  • 500 ml zelfgemaakte visbouillon
  • 1 potje mais à 350g afgespoeld en uitgelekt
  • 1 el citroensap
  • 1 el gedroogde dille
  • zout & versgemalen witte peper

Bereiding

Laat de mul fileren door de visboer en vraag om de koppen & graten, die gebruik je voor de visbouillon. Spoel de filets voor je ze in de chowder gebruikt goed af, zodat alle schubben eraf zijn en evtuele graatjes die nog uitsteken verwijderd worden.
 

Bereidingswijze visbouillon:

  1. Spoel de koppen en graten goed af. Als de visboer ze nog niet heeft verwijderd verwijder dan ook de kieuwen, die maken je bouillon namelijk bitter.
  2. Doe alles in een grote pan en zet ze nét onder water.
  3. Doe er de groenten bij, breng aan de kook. Eventueel schuim schep je af. Als er geen schuim meer op komt vuur lager en net tegen de kook aanhouden, 30-45 minuten.
  4. Daarna in een zeef met schone theedoek in een schone kom gieten. Je visbouillon is nu klaar om te gebruiken in je chowder.
     

Bereidingswijze chowder:

  1. In de laatste tien minuten dat je bouillon op staat fruit je in  een soeppan in de warme olie, ui, bospeen, bleekselderij en knoflook 10 minuten zachtjes aan
  2. Bestrooi met de bloem en bak die een minuutje mee
  3. Aardappels erbij, net als de melk en zelfgemaakte visbouillon. Breng dit rustig aan de kook en laat dan 5 minuten zachtjes pruttelen.
  4. De mul filets (minus 4, die houd je apart) snijd je in grove stukken en gaan nu in de soep.
  5. Laat nog 5 minuten zachtjes koken en breng dan op smaak met citroensap, dille, zout en lekker wat peper. Voeg de mais toe.
  6. In de tijd dat je de soep nog even warm laat worden bak je de resterende vier filets in wat hete olie in een koekenpan in 2 minuten gaar en goudbruin.

Schep de soep in diepe borden en garneer met de gebakken mul en een takje platte peterselie. Serveer met wat knapperig brood erbij.

Mul

De mul is een rondvis en familie van de harder.

Alles over Mul

Mul

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
109 kcal
/
555 kj
Vetten:
3.80 g.
Eiwitten:
19.00 g.