Ingrediënten

  • 200 g gerookte zalmfilet
  • 2 el mayonaise
  • 1 el crème fraîche
  • 1 el citroensap
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 1 el peterselie, fijngehakt
  • 1 el bieslook, fijngehakt
  • 1 zoetzure augurk, in piepkleine blokjes
  • 2 tl kappertjes, grof gehakt
  • flinke handvol verse kruiden (peterselie, dille, rucola en tuinkers)
  • 2 tl olijfolie extra vierge

Bereiding

  1. Bekleed 4 koffiekopjes of timbaaltjes met vershoudfolie. Laat de folie over de rand hangen. Bekleed de kopjes met de zalm.
  2. Meng de mayonaise met de crème fraîche, het citroensap, de helft van de sjalot, de peterselie, de bieslook, de augurk en de kappertjes. Breng de tartaarsaus op smaak met zout en peper. Schep in elk kopje een lepeltje tartaarsaus.
  3. Hak de kruiden grof. Meng de kruiden met de rest van de sjalot, de olijfolie en zout en peper naar smaak. Houd een beetje salade apart voor de garnering. Verdeel de rest van de kruidensalade over de kopjes, druk licht aan en vouw de overhangende zalm erover.
  4. 'Stort' de zalmbonbon op 4 borden en garneer met de apart gehouden salade. Serveer de rest van de tartaarsaus erbij.

Lekker met ciabatta.

Tip

Meng ook wat snippers gerookte zalmfilet of Hollandse garnalen door de salade.

Wijntip

Het fijne van een Pinot Blanc d'Alsace is zijn frisfruitige smaak en z'n ronde, zachte structuur. Daardoor past hij goed bij deze zilte, romige zalm met tartaarsaus.

Zalm

De zalmachtigen waartoe de Atlantische en de Pacifische zalm behoort, zijn vissen die zowel in zoet als zout water leven. Atlantische zalm is inheems in Europa en legt grote afstanden af: van Noorwegen naar Groenland.

Alles over Zalm

Zalm

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
220 kcal
/
924 kj
Vetten:
15.70 g.
Eiwitten:
20.20 g.