Ingrediënten

  • 300 g sushirijst
  • 3 el rijstazijn
  • 2½ tl suiker
  • 4 haringen
  • 8 radijsjes
  • 1 avocado
  • 1 bosui
  • 175 g sojabonen (edamame, koelvers of in blik)
  • 1 wortel
  • 1 vel sushi nori (zeewier)
  • 2 tl geroosterde sesamzaadjes
  • ---
  • Lekker om erbij te serveren:
  • Japanse sojasaus
  • Wasabi (optioneel)
  • Ingelegde sushi gember (optioneel)

Bereiding

  1. Was de rijst en bereid deze volgens de aanwijzingen op de verpakking. Los ondertussen in een kommetje de suiker op in de rijstazijn. Als de rijst gaar is laat je hem nog 15 minuten met het deksel op de pan staan. Doe de rijst daarna in een wijde (niet metalen) schaal en breng hem dan op smaak met het azijn-suikermengsel. Laat de rijst afkoelen tot kamertemperatuur.
  2. Rasp of snijd de wortel in kleine stukjes en snijd de radijsjes en de bosui in dunne plakjes. Kook de sojabonen 6-8 minuten (bij sojabonen uit blik is dit niet nodig). Verkruimel het vel sushi nori, of knip hem met een schone schaar in dunne reepjes (bewaar ze tot gebruik goed droog, anders worden ze zacht). Snijd de avocado in dunne plakjes of kleine blokjes. Doe dit niet te lang van tevoren anders wordt de avocado donker (of druppel er wat citroensap op om dit te voorkomen). Snijd tot slot de haringen in stukjes en bewaar deze in de koelkast tot gebruik.
  3. Verdeel de afgekoelde rijst over 4 kommen en maak de sushi bowls af, door de overige ingrediënten op de rijst te schikken. Bestrooi de sushi bowls nog met wat sesamzaadjes. Serveer er de sojasaus en desgewenst ook de ingelegde gember en wasabi apart bij.

Variatie-tip

Met de samenstelling van een sushi bowl kun je prima variëren. Je kunt bijvoorbeeld ook groente kiezen zoals komkommer of gekookte sugarsnaps in plaats van sojabonen. Andere Japanse ingrediënten zoals wakame salade (Japanse zeewier salade) en furikake kun je natuurlijk ook nog toevoegen.

Praktische tip

Als je wasabi gebruikt, meng deze dan eerst in een beetje sojasaus, zodat het beter te verdelen is door het gerecht. 

Haring

De haringvisserij in Nederland is een van de oudste, bestaande visserijen. De toegestane vangst van haring is enorm: 518.000 ton.

Alles over Haring

Haring

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
216 kcal
/
906 kj
Vetten:
16.00 g.
Eiwitten:
18.00 g.