Ingrediënten

  • 200 g farfalle pasta (vlinder- of strikjespasta)
  • 4 haringen, in stukjes
  • 3 citrusvruchten*
  • 1 venkelknol
  • ½ rode ui, middelgroot
  • 60 g groene (knoflook olijven, gehalveerd)
  • ---
  • Voor de dressing:
  • 2 el gehakte verse dille, plus extra voor garnering
  • 3 el citroensap
  • 1 el Franse mosterd
  • 2 tl honing
  • 4 el olijfolie
  • peper en zout naar smaak

Bereiding

  1. Kook de pasta gaar in water met een beetje zout. Giet de pasta daarna af in een vergiet en spoel het direct af met koud water. Laat de pasta uitlekken in de vergiet en laat het verder afkoelen in een kom.
  2. Maak de dressing door alle ingrediënten hiervoor te mengen, dit gaat heel makkelijk door alles in een afgesloten potje te schudden.
  3. Was de venkelknol, snijd de groene takken en een stukje van de harde bodem eraf. Bewaar het fijne groen (loof) eventueel als garnering. Snijd of schaaf de venkel en de rode ui in zo dun mogelijke plakjes.
  4. Snijd de partjes uit de sinaasappel en grapefruit. Het beste gaat dit door het topje van de boven- en onderkant van het fruit af te snijden. Zet hem vervolgens rechtop en snijd dan met een scherp mes van boven naar beneden een reep van de schil, zodat je het vruchtvlees blootlegt. Ga hiermee door tot de hele sinaasappel (of grapefruit) van z'n schil is ontdaan. Snijd dan voorzichtig de partjes tussen de membranen uit. Vang het vrijgekomen sap op en doe dit bij de dressing (niet meer dan 4 el in totaal).
  5. Doe de fijngesneden venkel in de kom bij de afgekoelde pasta en meng er dan ook 2/3 van de dressing door (bewaar de rest van de dressing als garnering). Verdeel de pastasalade over de borden en schik er dan de partjes citrusfruit, olijven, rode ui en stukjes haring op. Garneer de pastasalade met de resterende dressing, dille en eventueel het loof van de venkel.

* Een combinatie van sinaasappel en rode grapefruit is hierbij erg lekker.

Variatie-tip:

Deze pastasalade is ook lekker met blokjes gekookte biet en avocado. Voor wat extra groente zou je bijvoorbeeld wat verse spinazie, veldsla of rucola kunnen toevoegen. Als alternatief voor de rode ui is bieslook of bosui ook geschikt.

Praktische tip:

De pasta en de dressing (stap 1 en 2) kun je eventueel een dag van tevoren al klaarmaken. Bewaar de pasta en de dressing dan in de koelkast en maak de rest van de salade kort voor het serveren helemaal af.

Haring

De haringvisserij in Nederland is een van de oudste, bestaande visserijen. De toegestane vangst van haring is enorm: 518.000 ton.

Alles over Haring

Haring

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
216 kcal
/
906 kj
Vetten:
16.00 g.
Eiwitten:
18.00 g.