Zwaardvis

De zwaardvis is een straalvinnige vis en behoort tot de baarsachtigen. Hij heeft een grijsblauwe rug en een bijna witte buik. Kenmerkend is de extreem lange bovenkaak in de vorm van een zwaard, waar hij zijn naam aan te danken heeft. De vis kan een lengte bereiken van 0,5 meter en een gewicht tot 590 kg. De zwaardvis is een roofvis die zijn voedsel zoekt in de open zee of op de bodem van de zee. De zwaardvis leeft vooral van in scholen levende vissen zoals tonijn, barracuda’s en goudmakreel.

Zwaardvis

Zwaardvis Paspoort

Naam
Zwaardvis (Xiphias gladius)
Lengte
wordt meer dan 4 m.
Voedsel
tonijn, barracuda’s en goudmakreel.
Verspreiding
de Atlantische Oceaan, de Grote Oceaan en de Indische Oceaan
Kleur
grijsblauwe rug en een bijna witte buik
Familie
Xiphiidae

Vangst

De zwaardvis wordt wild gevangen in het oostelijke deel van de Indische Oceaan met behulp van kieuwnetten.

 

Lees meer over duurzame vangsttechnieken

Verkrijgbaarheid

jan feb Mrt apr Mei jun jul aug sep Okt nov dec
  • Seizoen gesloten
  • Kuitperiode
  • Mager
  • Goed

Vangstgebieden

Vangstgebieden

Voedingswaarden Weergave per 100 gram

Energie
119 kcal
/
498 kj
Water
74.00 g.
Eiwit
19.50 g.
Koolhydraten
0.00 g.
Suikers
0.00 g.
Vet
4.50 g.
Vezels
0.00 g.
Vitamine A
0.02 mg.
Vitamine B1
0.05 mg.
Vitamine B2
0.08 mg.
Vitamine B6
0.60 mg.
Vitamine C
1.00 mg.
Natrium
100.00 mg.
Kalium
340.00 mg.
Calcium
10.00 mg.
Fosfor
500.00 mg.

Smaak en bereiding

De structuur van zwaardvis is stevig en de smaak is erg uniek, het meest te vergelijken met de smaak van kalfsvlees. Zwaardvis kan rauw, gebakken en gegrild gegeten worden. Rauw is de vis  heerlijk als sashimi. Als steak/moot van de grill is de zwaardvis ook erg smaakvol.

Naar recepten en bereiden

Naar basis kooktechnieken voor vis