Ingrediënten

  • 500 g zwaardvis, in stukken
  • 3 uien
  • 4 el olijfolie
  • 1 laurierblaadje
  • 5 takjes tijm
  • 3 el rozijnen
  • 100 ml droge witte wijn
  • 2 el suiker
  • 1 el witte wijnazijn
  • 8 takken peterselie

Bereiding

  1. Pel en halveer de uien. Snijd ze in plakken van ½ centimeter dik. Verhit 3 eetlepels olie in een hapjespan, bak de ui op matig vuur glazig. Voeg de laurier, tijm en zout en peper naar smaak toe. Voeg na 10 minuten de rozijnen, wijn, suiker en azijn toe en stoof de ui nog ca. 15 minuten.
  2. Verhit de resterende olie in een koekenpan. Bestrooi de zwaardvis met zout en peper en bak de stukjes aan beide kanten bruin. Leg de zwaardvis in een warme schaal en schep het uienmengsel erover.
  3. Veeg de koekenpan schoon en rooster de pijnboompitten in korte tijd lichtbruin. Bestrooi de zwaardvis ermee en laat deze nog minimaal 15 minuten op kamertemperatuur marineren. Verdeel de zwaardvis met de uien over de borden en serveer met een groene salade.

 

Bron
Hollandse Kramen kookboek

Zwaardvis

Zwaardvis is een grote migrerende roofvis die in alle oceanen voorkomt. Kenmerkend is de extreem lange bovenkaak in de vorm van een zwaard, waar hij zijn naam aan te danken heeft.

Alles over Zwaardvis

Zwaardvis

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
119 kcal
/
498 kj
Vetten:
4.50 g.
Eiwitten:
19.50 g.