Ingrediënten

  • 500 g tongscharfilet met vel
  • 1 boerenbrood
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 grote tomaten
  • olijfolie
  • versgemalen peper
  • grof zeezout
  • verse basilicum

Bereiding

  1. Tongschar kun  je gemakkelijk zelf roken met behulp van een rookapparaat die je kunt kopen in een kookwinkel. Plaats deze volgens de gebruiksaanwijzing in een grote braadpan.
  2. Leg de vis met de velkant aan de onderkant op het rooster, rook de vis ± 10 minuten.
  3. Snijd intussen het brood in plakken, rooster ze in een droge koekenpan of broodrooster licht bruin.
  4. Halveer de teentjes knoflook en wrijf met het ‘snijvlak’ over de geroosterde boterhammen. Halveer 1 tomaat en wrijf hier ook mee over het brood zodat er tomatenpulp achterblijft op het brood. Giet er tenslotte nog wat olijfolie over en naar smaak versgemalen peper en zout.
  5. Snijd de overige tomaten in kleine blokjes en voeg hier wat olijfolie, versgemalen peper, zout en blaadjes basilicum aan toe.
  6. Beleg de 'pan con tomate' met de gerookte tongschar en wat gekruide tomatenblokjes.

Tip

Wil je de tongschar niet zelf roken, vraag om dan kant en klare koud gerookte tongschar bij jouw visspecialist.

Variatie

Kun je geen tongschar vinden, vraag je visspecialist dan om bot, tong of schol.

Tongschar

Ondanks zijn naam is de tongschar geen familie van de tong maar behoort de tongschar tot de scholachtigen. De vis wordt ook wel neustong genoemd.

Alles over Tongschar

Tongschar

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
89 kcal
/
325 kj
Vetten:
1.50 g.
Eiwitten:
16.70 g.