Ingrediënten

  • Voor de ceviche :
  • 300 g skrei-kabeljauw, filet zonder huid
  • 25 ml citroensap
  • 100 ml olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • Voor de kletskop van sesam :
  • 50 g sesam
  • 50 ml sinaasappelsap
  • 50 g gesmolten boter
  • 80 g poedersuiker
  • 38 g bloem
  • 2 g sambal
  • 2 g zout
  • Voor de avocado crème :
  • 1 rijpe avocado, in stukjes gesneden
  • 40 g eigeel
  • 1 tl fijne mosterd
  • 1 el witte wijnazijn
  • 2 g zout
  • 500 ml zonnebloemolie

Bereiding

Ceviche
  1. Plet de knoflook en meng samen met het citroensap en de olijfolie in een kommetje tot een dressing.
  2. Snijd kleine blokjes van de skrei-kabeljauw. Zet weg en wacht met de dressing tot vlak voor serveren.
Kletskop van sesam

Alle ingrediënten goed mengen in een kom en daarna uitstrijken op een bakplaat met bakpapier. Gedurende 8 minuten afbakken in een voorverwarmde oven op 170°C.

Avocadocrème

Meng alle ingrediënten behalve de olie in een keukenmachine. Voeg daarna in een dun straaltje de olie toe. Zet hierbij de keukenmachine op stand 3. Voeg de olie langzaam toe om schiften te voorkomen!

  1. Plet de knoflook en meng alles goed door elkaar. Snijd kleine dobbelstenen van de skrei. Zet weg en wacht met de dressing tot vlak voor serveren.
  2. Snijd partjes uit een grapefruit en besprenkel enkele roodlof blaadjes met een beetje peper, zout en  sushi olie. Leg skreiblokjes in een kleine steekvorm en besprenkel met de dressing van citroen, knoflook en olijfolie. Verwijder de steekvorm, zodat een timbaaltje overblijft. Leg om de vis de partjes grapefruit en roodlof, afgewisseld met een toefje avocadocrème. Verkruimel de kletskop en verdeel dit over het bord.
     

Biertip

Pink Grapefruit IPA, Brouwerij Kees

Dit bier is redelijk bitter met een bittere nasmaak achter in de keel en zuur door de grapefruit. Samen met de gemarineerde Skrei (in olie en citroen) wordt het bier veel zachter en milder en past zich mooi aan op de smaak van het gerecht. Ook de partjes grapefruit halen de smaak in het bier omhoog zonder dat het te zuur wordt. Een prachtige combinatie van bier en spijs.

Goudblond, Budels

Dit blonde bier wordt gebrouwen met Hallertauer- en Saazerhop en heeft daardoor een mooie bitterheid die niet te lang in de keel blijft hangen. Deze frisse bitterheid gaat mooi samen met de zuren uit de marinade. In de nasmaak zit ook een heel klein zoetje en dit gaat mooi samen met de avocado, maar is ook een tegenhanger voor de zuren.

 

Kabeljauw

De meeste kabeljauwachtigen zijn gemakkelijk te herkennen aan de 3 rugvinnen en de 2 buik- of anaalvinnen. De kabeljauw wordt maximaal 1,9 meter lang en is een vissoort die alleen in koudere gebieden voorkomt.

Alles over Kabeljauw

Kabeljauw

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
72 kcal
/
304 kj
Vetten:
0.70 g.
Eiwitten:
16.40 g.