Ingrediënten

  • 1 hele makreel (vers)
  • 100 g hazelnoten
  • 250 g roomboter, op kamertemperatuur
  • 1 tl grof zeezout
  • geraspte schil van 1 (biologische) sinaasappel
  • 4 teentjes gepofte knoflook
  • evt. sinaasappelschijfjes
  • bladpeterselie, gehakt

Bereiding

  1. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren, laat ze even afkoelen en hak ze fijn, maar niet té fijn. Leg een vel bakpapier op je werkblad en verdeel hierover de boter met een vork. Prak ‘m grof. Verdeel het zout, de sinaasappelschil, de knoflook en de hazelnoten over de boter en meng dit met de vork.
  2. Vouw het bakpapier dubbel en kneed met koele handen een rolletje van de boter. Rol het bakpapier om je boterrolletje en laat het opstijven in de koelkast.
  3. Bestrijk de makreel dun met olijfolie en bestrooi met zout en versgemalen peper. Vul de buik met wat schijfjes sinaasappel. Gril de vis op een niet te hete barbecue tot ‘ie net gaar is. Serveer met een plakje van de sinaasappel-hazelnootboter die je er als een saus overheen laat smelten. Bestrooi met wat peterselie. Maak ‘t helemaal af met wat gebakken paddenstoelen.

Variatietips op de boter

  • Citroen-muntboter met gepofte knoflook & grof zeezout 
  • Verse koriander met pittig paprikapoeder & zout

Bron
Hét winter BBQ boek

Makreel

Makreel is een duidelijk te herkennen vis. Zijn rug is groenblauw gekleurd met donkere zebra-achtige strepen en een diep ingesneden staartvin. De buik van de makreel is wit.
Makreel wordt maximaal 66 cm lang. Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur. Makreel kan goed worden gegrild of gebakken en wordt vaak gerookt verkocht. Door het hoge vetgehalte combineert makreel goed met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd.

Alles over Makreel

Makreel

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
/