Ingrediënten

  • 2 makrelen of 4 makreelfilets
  • 4 verse chioggiabietjes
  • 200 ml gezouten zwarte bessen
  • 500 g zwarte bessen (vers of diepvries)
  • mespuntje mosterd
  • 100 ml goede olijfolie
  • 10 takjes tijm
  • 10 g zout
  • zeezout en versgemalen peper

Bereiding

  1. Let erop dat de makrelen vers zijn (vraag de visboer ze zo nodig te fileren, al zullen de meeste dat al gedaan hebben). Marineer de filets 10 minuten in een beetje olijfolie met wat zout en tijm voor je ze gaat grillen.
  2. Maak de chioggiabietjes schoon, snijd ze in dunne plakjes met een mandoline en leg ze in een kom koud water. Meng in een andere schaal de gezouten zwarte bessen met wat van hun vocht en de olijfolie.
  3. Gril de makreelfilets ongeveer 2 minuten op de huidzijde op een hete grill of in een grillpan, tot de huid krokant en goudbruin is. Keer de filets en gril ze nog 30 seconden tot ze gaar zijn maar nog sappig aan de binnenkant. Haal de filets van de grill of uit de grillpan en dien ze op met de plakjes chioggiabiet en zwartebessendressing. Strooi er wat tijm en zeezout over.
Gezouten zwarte bessen

Doe zwarte bessen en zout in een inmaakpot en roer goed. Laat de bessen zonder deksel op de pot 4-5 dagen op het aanrecht staan, tot ze gaan gisten. Roer de bessen elke dag even om, maar laat ze verder met rust. Doe na 5 dagen het deksel op de pot en zet de zwarte bessen in de koelkast of op een koele plek. Ze zijn nu klaar voor gebruik.

 

Bron
Gone Fishing - Mikkel Karstad

Makreel

Makreel is een duidelijk te herkennen vis. Zijn rug is groenblauw gekleurd met donkere zebra-achtige strepen en een diep ingesneden staartvin. De buik van de makreel is wit.
Makreel wordt maximaal 66 cm lang. Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur. Makreel kan goed worden gegrild of gebakken en wordt vaak gerookt verkocht. Door het hoge vetgehalte combineert makreel goed met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd.

Alles over Makreel

Makreel

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
/