Vis 't Uit recepten

 

Vis 't Uit

Verantwoord tafelen met vis? 

Vis is gezond, dat weet bijna iedereen. Maar is die vis ook duurzaam en verantwoord om op tafel te zetten? 


Duurzaamheid; wat is dat nu eigenlijk?

Kort gezegd draait het bij duurzaamheid om drie pijlers: 

  • people (mensen)
  • planet (planeet)
  • profit (opbrengst)

Dit betekent dat we onze planeet zo moeten onderhouden dat onze kleinkinderen er gezond en veilig op kunnen leven.


En de vissector dan?

Alle ondernemers in de viswereld, van visser tot visdetaillist, zetten zich vol overtuiging in om een verantwoord product te kunnen bieden. Nieuwe visserijtechnieken, strenge regelgeving en controles bij de visvangst en import van vis zorgen voor een product dat je als consument met een goed geweten kunt eten. 


Vangsttechnieken, vis & seizoenen, keurmerken

Verduurzaming is een proces dat nooit helemaal klaar is en waarin de gehele vissector constant zoekt naar verbetering. Neem een kijkje in het magazine Vis 't Uit (vanaf januari verkrijgbaar bij jouw visspecialist!) voor een compleet beeld van de verantwoorde vissector of bekijk de veelgestelde vragen. En we hebben er zelf alvast drie onderwerpen uitgevist:

  • Het ene visnet is het andere niet!  De Nederlandse vissers zijn al jaren geleden op zoek gegaan naar alternatieve vangsttechnieken met als doel o.a. minder brandstofverbruik en vermindering van de bodemberoering. Meer lezen? Vis 't Uit over vangsttechnieken!  
  • Elke vissoort zijn eigen verhaal!  Je kunt het hele jaar door vis eten, maar niet op elk moment elke vis. Elke vis heeft zijn eigen seizoen en door daar rekening mee te houden, zet je altijd een verantwoorde vis op tafel. Meer lezen? Vis 't Uit over vis & seizoenen!
  • Een vis met een diploma! Alle vissen die in Nederland worden verkocht, zijn verantwoord door de strenge regelgeving waar ze aan voldoen. Toch zijn er een aantal vissoorten met een keurmerk, zoals bijvoorbeeld MSC, die aan nog extra eisen voldoen. Meer weten? Vis 't Uit over keurmerken!


Ja, vis is verantwoord! 

Hopelijk hebben we kunnen laten zien dat we voor verantwoorde vis gaan. En is het hierna iets makkelijker een keuze te maken wanneer je in de winkel staat om een lekker én verantwoord visje te kopen. Inspiratie nodig? Vis 't Uit met heerlijke recepten!

 

 

 


Dit project is geselecteerd in het kader van het Nederlands Operationeel Programma 'Perspectief voor een duurzame visserij' Europees Visserijfonds: Investering in duurzame visserij.

Magazine Vis 't Uit

Vis 't uit op film

Veelgestelde vragen

Vissoorten

Visrecepten