Recepten pijlinktvis

 

Pijlinktvis: 'vis' van de maand april

De pijlinktvis

De pijlinktvissen (Teuthida) zijn een grote, diverse groep zeeweekdieren.
Inktvis heeft een kenmerkend lang achterlijf, met direct daaraan verbonden de kop. De kop van de inktvis bezit, in tegenstelling tot de Octopus, tien ledematen, waarvan acht armen en twee langere voedingstentakels. De inktvis verplaatst zich achterwaarts. Hij heeft grote ogen en kan daarmee goed zien, samen met de vangarmen, is de inktvis een snelle rover.

Seizoen

In de winter paaien de pijlinktvissen in de Atlantische Oceaan. Wanneer ze in het voorjaar hun eitjes gaan leggen, trekken ze naar het Noorden. De eitjes hangen als het ware samen als 'snoeren', die wel eens aanspoelen op het strand. Als het water warmer wordt dan vind je de pijlinktvis in de Noordzee (periode mei/jun-oktober). Daarna gaan ze zuidelijker richting Het Kanaal.

De inktvis treft men in Europa het meest aan in de maanden maart tot aan oktober. Dit exemplaar zet haar eieren meestal af in mei/juni. Als de inktvis haar eieren heeft afgezet gaat ook dit exemplaar dood. De mannelijke inktvissen leven langer.

Vangsttechnieken / duurzaamheid

Inktvis kan op verschillende manieren gevangen worden. Een methode die gebruikt kan worden om de pijlinktvis te vangen is squidjiggen. De squiddigger gaat er ’s nachts op uit. Eenmaal op locatie wordt er een lange lijn met zijlijnen, voorzien van aas, naar beneden gezakt. Door fel licht in het water te schijnen schijnt, wordt de pijlinktvis naar boven gelokt. De inktvis ziet daardoor veel voedsel en hapt naar alles. Deze manier van visvangst is lucratief en bovendien selectief. Er is geen sprake van bijvangsten. Deze techniek wordt echter niet vaak toegepast.

Op de Noordzee wordt de pijlinktvis vooral bijgevangen in de demersale visserij met bodemtrawlers. Er is geen noodzaak om voor de pijlinktvis  vangstbeperkende maatregelen te treffen. Pijlinktvissen kunnen moeilijk overbevist worden omdat ze snelgroeiend en kortlevend zijn. In de Noordzee sterven de inktvissen aan het einde van de maand mei af en rond september/oktober zwemt een nieuwe generatie weer in het kanaal.


Een van de toegepaste visserijmethoden waarmee de pijlinktvis wordt gevangen is de flyshoot techniek. Deze is duurzaam vanwege het lage energieverbruik, lage onderhoudskosten, nauwelijks bodemberoering of ongewenste bijvangsten. 

Man van de Zee

Verhaal van de pijlinktvis

Meer informatie?

Wil je meer weten over pijlinktvis
Op deze pagina vind je allerlei informatie, zoals de voedingswaarde, seizoenen en vangstgebieden.

Culinair

In diverse keukens, van de Japanse tot de Italiaanse, is de pijlinktvis een bekende lekkernij. Op veel vismarkten en in restaurants staan ze bekend onder de naam calamari, het Italiaanse woord voor deze dieren.