Recepten met makreel

 

Makreel: vis van de maand februari

Makreel is sappig, zacht, vol van smaak en populair op een broodje, in
een salade of op een toastje. Maar er kan nog veel meer met makreel. Wist je
bijvoorbeeld dat door het hoge vetgehalte van de makreel deze vis uitstekend
combineert met iets zuurs, zoals azijn, mosterd en mierikswortel? Met makreel
zijn de culinaire mogelijkheden ongekend.

Makreel wordt vers aangeboden door de makreelmannen van de zee!

Makreelmannen van de Zee

Even voorstellen:

Deze maand zijn de mannen van de zee, de mannen die hun hart hebben verloren aan makreel; de vissers van de diepvriestrawlers die de makreel vangen en de mannen van de makreelrokerijen. Maar ook de visdetaillisten en chefkoks weten raad met deze lekkere vis. Makreel is goed verkrijgbaar en staat steeds vaker op de menukaart van restaurants.

Zij zijn het gezicht. Je proeft er het vakmanschap en traditie van af. Ze staan voor hun product en voor de liefde voor hun vak.

 

Verantwoord genieten

Kies met een gerust hart voor deze verantwoord gevangen vis. De vissector is continu in beweging en altijd op zoek naar nieuwe vangstmethoden om op een duurzame en verantwoorde wijze om te kunnen blijven gaan met onze visbestanden. Dit werpt voor makreel zijn vruchten af. En daar profiteert niet alleen de sector, maar ook jij van.

 

Vis van de maand

Het belangrijkste visseizoen voor makreel loopt van oktober tot februari. Dit is dus ook de beste periode om verse makreel te kopen. Echter, doordat makreel gelijk na de vangst aan boord wordt ingevroren is de vis het hele jaar door goed verkrijgbaar. Het merendeel van makreel wordt als verwerkte makreelfilets (gerookt, gestoomd en al of niet gekruid) of in blik (in olie of met saus) aangeboden. Met name gestoomde makreel is erg geliefd, maar ook verse makreel zien we steeds vaker terug op de menukaart van restaurants. Verse makreel heeft een uitstekende smaak en textuur en is uitermate geschikt om te bakken, grillen, marineren en te roerbakken.

 

Makreelweetjes 

 • Rijk aan Omega3
  Wist je dat je maar 70 gram gestoomde makreel per week hoeft te eten,
  om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 450 milligram Omega 3 te komen? Doordat makreel zich voedt met voornamelijk plankton, garnalen en kleine pelagische vissen is het vetgehalte van deze vis relatief hoog. Het gaat grotendeels om meervoudig onverzadigde vetzuren, die een gunstige werking hebben op hart en bloedvaten. Dit hoge vetgehalte maakt de makreel de meest rijke Omega 3 vissoort van allemaal.
 • Duidelijke herkenning
  Makreel is een pelagische vissoort, net als haring en sardine. Dit betekent dat de vis in alle waterlagen voorkomt, afhankelijk van waar hij aan voedsel kan komen. De makreel valt op door de blauwzwarte ‘zebra-achtige’ strepen op zijn blauwgroene rug. Met zijn witte buik, diep ingesneden staartvin en maximale lengte van 66 cm zal het zeker geen moeite kosten om deze vis duidelijk te herkennen.

 • Gestoomd of gerookt
  Ken jij het verschil tussen gestoomde en gerookte makreel? Het verschil is aan de buitenkant van de makreel vrij moeilijk te zien. Gestoomde oftewel heet gerookte makreel wordt - na kort in de pekel te hebben gelegen - bij een minimale temperatuur van 62°C gedurende 4 tot 6 uur gerookt, waardoor de vis een goudgele kleur krijgt en iets gerimpeld is. De kleur van het visvlees is dan wit. Een (koud-)gerookte makreel ligt daarentegen eerst twee dagen in een pekelbad, waarna de vis vervolgens in een rookkast wordt geplaatst bij een maximale temperatuur van 26°C, gedurende 8 uur. Door de lage temperatuur van het roken behoudt het visvlees enigszins zijn originele kleur. De makreel krijgt door het (koud) roken een goudachtige glans, maar zit strakker in zijn vel. Het visvlees is veel compacter en zouter van smaak.Makreel

Makreelrookster met makrelen na rookproces
Makrelen na rookproces

Receptenboekje makreel

Verhaal van de Makreel

Jim's visrecepten Makreel

Meer informatie

Wil je meer weten over makreel? Op deze pagina vind je allerlei informatie, zoals de voedingswaarde, het vangstgebied en de verkrijgbaarheid van de makreel.