Langoustines alla Busara

Langoustine

Langoustines alla Busara

 

Waardering

0/5
Type gerecht:
Hoofdgerecht
Bereidingstijd:
20 - 30 min.
Verkrijgbaarheid:
Goed
Aantal personen:
2 personen
 

Bereiding

Verhit de 3 el olijfolie in een diepe braadpan. Voeg de knoflook toe en verhit op een gematigde temperatuur, roer regelmatig, ongeveer 3 minuten tot het bruin begint te worden. Roer de broodkruimels er door en bak totdat ze bruin worden, ongeveer 1 minuut. Voeg de langoustines toe aan de braadpan, naast elkaar. Giet de wijn er overheen en kook ongeveer 1 minuut mee totdat de helft is verdampt. Doe de tomaten, het sap, de gemalen rode peper en een flinke snuf zout en peper erbij. Bedek de pan, laat sudderen op een laag pitje en roer af en toe, totdat het vlees van de start doorzichtig (16-18 minuten). Haal de knoflook uit de pan. Roer de peterselie door het mengsel en bespenkel met nog wat olijfolie.

Serveer de langoustines met citroenpartjes en krokant brood.

Ingrediënten

  • 3 el extra-virgine olijfolie (+ om te besprenkelen)
  • 1 teen knoflook
  • 3 el droge broodkruimels
  • 8 medium grote langoustines, afgespoeld en drooggedept
  • ¼ kop droge witte wijn
  • 1 blik hele gepelde tomaten (800 gram), afgegoten en lichtelijk fijngehakt, (bewaar 1/4 kop sap)
  • 1 tl gemalen rode peper
  • Zout en peper
  • 2 tl fijngehakte peterselie
  • Citroenpartjes en krokant brood
 

Ook lekker

Haringtartaar met appel

Haringtartaar met appel

Voorgerecht

4/5
 
 

Mijn recepten

    Geen recepten
 

Langoustine

Langoustine

Nephrops norvegicus

Langoustines, ook wel genoemd Noorse kreeftjes, worden maximaal 25 cm lang en hun lengte verschilt per visgrond. Deze kreeftjes zijn afhankelijk van hun leefgebied roze-oranje tot oranje van kleur met donkere vlekken op de scharen. Vaak wordt de langoustine verward met de grote garnaal, de gamba. Vooral als alleen de staarten worden verkocht, zijn ze moeilijk van elkaar te onderscheiden. De langoustine is gemakkelijk herkenbaar aan zijn lange, dun gerekte scharen en vooruitstekende stekels en voelsprieten op zijn kop. De scharen zijn bovendien verschillend van opbouw.

Leefgebied

Langoustines hebben een groot leefgebied. Ze leven in de Oostelijke Atlantische Oceaan, rond IJsland, Noorwegen en de Faeröer Eilanden tot aan Noordwest Afrika en in de Middellandse Zee. Maar door de verandering van de temperatuur van het zeewater komen ze steeds meer voor in de vangstgebieden van Nederlandse vissers.


Deze schaaldieren leven tot een diepte van 800 meter op modderige slibbodems. Met hun scharen graven zij een ondergronds gangensysteem. De dieren verlaten pas tegen de avond hun holletjes om voedsel te zoeken.
In de tijd tussen het afzetten van de eieren en het uitkomen van de larven (van de vroege herfst tot de late lente van het jaar daarop) verbergen de vrouwelijke dieren zich in de gangen. In deze periode laten zij zich ook minder goed vangen. 


Verkrijgbaarheid

Langoustines worden het hele jaar aangevoerd. De piekperiode in de aanvoer verschilt van gebied tot gebied; in de meeste gevallen zijn de vangsten het kleinst in de winter en het grootst in zomer en vroege herfst. In de handel zijn de periodes voor Pasen en Kerst erg druk.

Nederlandse vissers proberen zoveel mogelijk de schaaldieren intact aan te voeren, vers op ijs. Dat stelt extra eisen aan het vissen, omdat de schaal en scharen van de kreeft niet mogen breken in de netten en aan boord. Van beschadigde langoustines worden alleen de staarten verhandeld.

Maanden jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Verkrijgbaarheid Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Legenda

seizoen gesloten
kuit periode
mager
goed

Vangstgebied

  • 27 - Noordoostelijk deel Atlantische Oceaan
  • 34 - Midden-oostelijk deel Atlantische Oceaan
  • 47 - Zuidoostelijk deel Atlantische Oceaan
  • 37 - Middellandse Zee
  • 27-4 - Noordzee
 

Langoustine

Langoustines, ook wel genoemd Noorse kreeftjes, worden maximaal 25 cm lang en hun lengte verschilt per visgrond. Deze kreeftjes zijn afhankelijk van hun leefgebied roze-oranje tot oranje van kleur met donkere vlekken op de scharen. Vaak wordt de langoustine verward met de grote garnaal, de gamba.


Koken met Langoustine

Langoustines worden beschouwd als een lekkernij voor bijzondere gelegenheden om hun zachte, wat zoetige smaak. Het visvlees is mager.


Verkrijgbaarheid

Langoustines worden het hele jaar aangevoerd. De piekperiode in de aanvoer verschilt van gebied tot gebied; in de meeste gevallen zijn de vangsten het kleinst in de winter en het grootst in zomer en vroege herfst. In de handel zijn de periodes voor Pasen en Kerst erg druk. Nederlandse vissers proberen zoveel mogelijk de schaaldieren intact aan te voeren, vers op ijs. Dat stelt extra eisen aan het vissen, omdat de schaal en scharen van de kreeft niet mogen breken in de netten en aan boord. Van beschadigde langoustines worden alleen de staarten verhandeld.