Langoustinesoep met courgette, venkel en munt

Langoustine

Langoustinesoep met courgette, venkel en munt

Gone Fishing - Mikkel Karstad

 

Waardering

0/5
Type gerecht:
Tussengerecht
Bereidingstijd:
30 - 45 min
Verkrijgbaarheid:
Goed
Aantal personen:
4 personen
 

Bereiding

Snij allereerst de uien, knoflook, tomaten en venkel in grove stukken. Verwarm een grote diepe koekenpan en bak de langoustineschalen en -koppen 3-4 minuten in wat olijfolie, maar zorg dat ze niet verbranden (het is belangrijk dat de schalen door en door bruin worden, want dat geeft smaak aan de bouillon). Voeg de groenten, tijm en peperkorrels toe en sauteer nog een minuut. Voeg de witte wijn toe, laat tot de helft inkoken en voeg dan zoveel water toe dat de schalen onderstaan. Breng de bouillon aan de kook en schuim onzuiverheden af. Draai het vuur laag en laat de bouillon 20 minuten sudderen. Neem de pan van het vuur en laat nog 20 minuten trekken. Zeef de bouillon door een fijne zeef en druk schalen en groenten fijn met een lepel, zodat je echt alle smaak eruit perst voor je ze weggooit. Schenk de bouillon weer in een pan en laat tot de helft inkoken, zodat de smaak krachtiger wordt. Voeg wat room toe, breng aan de kook en laat 4-5 minuten doorkoken. Voeg tot slot naar smaak een beetje azijn, suiker en zout aan de bisque toe.

GARNITUUR
Pel de langoustines (gebruik de schalen voor de bisque), leg de staarten op een bord en bestrooi ze met wat zout. Laat 10 minuten intrekken. Was de courgette en snij hem in kleine blokjes. Verwarm een koekenpan met wat olijfolie en bak de langoustinestaarten ongeveer 30 seconden aan elke kant, zodat ze een mooi korstje krijgen en vanbinnen nog sappig zijn. Haal de langoustinestaarten uit de pan en bak de courgettes 30 seconden op hoog vuur, zodat ze kleuren maar knapperig blijven.
Neem de pan van het vuur en voeg zout, versgemalen peper, citroenrasp en -sap en wat gehakte munt toe. Schep het courgettemengsel in kommen of diepe borden, leg de langoustinestaarten erop en schenk de bisque erbij. Garneer met wat munt en dien de soep direct op.

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 4-5 tomaten
  • ½ venkelknol
  • 1 kg langoustineschalen en -koppen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 10 takjes tijm
  • 10 zwarte peperkorrels
  • 200 ml witte wijn
  • ongeveer 2 liter water
  • 100 ml room
  • ciderazijn
  • suiker
  • zeezout
  • 4 langoustines
  • zout en versgemalen peper
  • 1 groene courgette
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 onbespoten citroen
  • ½ bosje munt
 

Mijn recepten

    Geen recepten
 

Langoustine

Langoustine

Nephrops norvegicus

Langoustines, ook wel genoemd Noorse kreeftjes, worden maximaal 25 cm lang en hun lengte verschilt per visgrond. Deze kreeftjes zijn afhankelijk van hun leefgebied roze-oranje tot oranje van kleur met donkere vlekken op de scharen. Vaak wordt de langoustine verward met de grote garnaal, de gamba. Vooral als alleen de staarten worden verkocht, zijn ze moeilijk van elkaar te onderscheiden. De langoustine is gemakkelijk herkenbaar aan zijn lange, dun gerekte scharen en vooruitstekende stekels en voelsprieten op zijn kop. De scharen zijn bovendien verschillend van opbouw.

Leefgebied

Langoustines hebben een groot leefgebied. Ze leven in de Oostelijke Atlantische Oceaan, rond IJsland, Noorwegen en de Faeröer Eilanden tot aan Noordwest Afrika en in de Middellandse Zee. Maar door de verandering van de temperatuur van het zeewater komen ze steeds meer voor in de vangstgebieden van Nederlandse vissers.


Deze schaaldieren leven tot een diepte van 800 meter op modderige slibbodems. Met hun scharen graven zij een ondergronds gangensysteem. De dieren verlaten pas tegen de avond hun holletjes om voedsel te zoeken.
In de tijd tussen het afzetten van de eieren en het uitkomen van de larven (van de vroege herfst tot de late lente van het jaar daarop) verbergen de vrouwelijke dieren zich in de gangen. In deze periode laten zij zich ook minder goed vangen. 


Verkrijgbaarheid

Langoustines worden het hele jaar aangevoerd. De piekperiode in de aanvoer verschilt van gebied tot gebied; in de meeste gevallen zijn de vangsten het kleinst in de winter en het grootst in zomer en vroege herfst. In de handel zijn de periodes voor Pasen en Kerst erg druk.

Nederlandse vissers proberen zoveel mogelijk de schaaldieren intact aan te voeren, vers op ijs. Dat stelt extra eisen aan het vissen, omdat de schaal en scharen van de kreeft niet mogen breken in de netten en aan boord. Van beschadigde langoustines worden alleen de staarten verhandeld.

Maanden jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Verkrijgbaarheid Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Legenda

seizoen gesloten
kuit periode
mager
goed

Vangstgebied

  • 27 - Noordoostelijk deel Atlantische Oceaan
  • 34 - Midden-oostelijk deel Atlantische Oceaan
  • 47 - Zuidoostelijk deel Atlantische Oceaan
  • 37 - Middellandse Zee
  • 27-4 - Noordzee
 

Langoustine

Langoustines, ook wel genoemd Noorse kreeftjes, worden maximaal 25 cm lang en hun lengte verschilt per visgrond. Deze kreeftjes zijn afhankelijk van hun leefgebied roze-oranje tot oranje van kleur met donkere vlekken op de scharen. Vaak wordt de langoustine verward met de grote garnaal, de gamba.


Koken met Langoustine

Langoustines worden beschouwd als een lekkernij voor bijzondere gelegenheden om hun zachte, wat zoetige smaak. Het visvlees is mager.


Verkrijgbaarheid

Langoustines worden het hele jaar aangevoerd. De piekperiode in de aanvoer verschilt van gebied tot gebied; in de meeste gevallen zijn de vangsten het kleinst in de winter en het grootst in zomer en vroege herfst. In de handel zijn de periodes voor Pasen en Kerst erg druk. Nederlandse vissers proberen zoveel mogelijk de schaaldieren intact aan te voeren, vers op ijs. Dat stelt extra eisen aan het vissen, omdat de schaal en scharen van de kreeft niet mogen breken in de netten en aan boord. Van beschadigde langoustines worden alleen de staarten verhandeld.