Gamba’s met kerriemayonaise en couscous van bloemkool

Gamba (tijgergarnaal)

Gamba’s met kerriemayonaise en couscous van bloemkool

 

Waardering

5/5
Type gerecht:
Voorgerecht
Bereidingstijd:
30 - 45 min
Verkrijgbaarheid:
Goed
Aantal personen:
4 personen
 

Bereiding

Verwijder de zaadlijsten uit de rode peper en snijd in ringetjes. Snipper de ui en pers de knoflook. Haal de roosjes van de bloemkool los en maak fijn in de keukenmachine. Meng er citroensap, rasp, olijfolie en pompoenpitten doorheen en breng op smaak met fleur de sel en peper. Bak de gesnipperde ui met het rode pepertje en verwarm de bloemkoolcouscous even mee. Meng de ingrediënten voor de marinade en verwarm deze op laag vuur.

Verwijder het darmkanaal van de gamba’s. Bak de gamba’s kort rondom roze. Haal de marinade van het vuur en leg de garnalen erin. Meng de ingrediënten voor de mayonaise.
Maak een timbaaltje van de couscous, leg er 3 garnalen op, druppel er wat van de kerriemayonaise omheen en garneer met koriander en/of munt.

Ingrediënten

  • 12 gamba’s, gepeld
  • ½ bloemkool of romanesco
  • 0,5 dl olie
  • Fleur de sel
  • Sap en rasp van een citroen
  • Bakje pompoenpitten, geroosterd
  • 1 rode peper
  • 1 ui
  • ½ bosje koriander
  • ½ bosje munt
  • Peper en zout
  • 0,5 dl olijfolie
  • 0,5 dl ketjap
  • Gedroogd chilipepertje, verkruimeld
  • 3 eetlepels rietsuikerstroop
  • 4 eetlepels rijstazijn
  • 1-2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels crème fraiche
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1/2 limoen, rasp en sap
 

Mijn recepten

    Geen recepten
 

Gamba (tijgergarnaal)

Gamba (tijgergarnaal)

De gamba is er in veel verschillende formaten. Ze zijn zowel rauw, gekookt, gepeld en ongepeld te koop. Kleinere gepelde exemplaren waar het staartje nog aan zit, worden ook wel cocktailgarnalen genoemd. De naam scampi wordt vaak gebruikt voor de reuzegarnalen waarbij de kop al is verwijderd.  


Verkrijgbaarheid

Maanden jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Verkrijgbaarheid Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Legenda

seizoen gesloten
kuit periode
mager
goed

Gamba (tijgergarnaal)

Gamba is een veel gebruikte naam voor een grote groep tropische reuzezeewatergarnalen. Je kunt de gamba dan ook onder een ander naam tegenkomen, waarbij tijgergarnaal (black tiger garnaal) de bekendste is en het dus om dezelfde soort garnaal gaat. Deze grote groep garnalen zijn afkomstig uit Zuid-Amerika, Afrika en Azië en komen zowel uit visserijen (wilde vangst) als kwekerijen.


Koken met Gamba (tijgergarnaal)

Gamba's hebben een zoete smaak en kunnen koud worden gegeten, maar ze zijn ook uitermate geschikt om te koken, grillen, bakken, roerbakken of voor op de barbecue. Het verwarmen moet wel heel snel gebeuren, anders worden ze droog. Rauwe gamba's zijn in bijna kokend water of in visbouillon in 3-4 minuten gaar.


Voedingswaarden

Voedingswaarden per 100 gram onbereid product:

  • 97 kcal

  • 407 Kj

  • 75,8 g water

  • 20,5 g eiwit

  • 0,2 g koolhydraten

  • 1,5 g vet

  • 0,0 g suikers