Gegrilde langoustines met kruidenolie

Langoustine

Gegrilde langoustines met kruidenolie

 

Waardering

0/5
Type gerecht:
Lunchgerecht
Bereidingstijd:
20 - 30 min.
Verkrijgbaarheid:
Goed
Aantal personen:
4 personen
Energie:
255 kCal | 1070 kJ
 

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 220 ºC. Ris de blaadjes van de takjes kruiden en hak ze fijn. Meng de kruiden met de peperringetjes en de knoflook door de olijfolie. Voeg zout naar smaak toe.

Snijd de staart van langoustines vanaf het midden - de kop en scharen blijven intact! - in de lengte doormidden. Leg ze op een met bakplaat met bakpapier en besprenkel met de helft van de kruidenolie.

Rooster de langoustines 6-8 minuten in de voorverwarmde oven. Verdeel ze over 4 borden en sprenkel de rest van de kruidenolie erover. Serveer met de limoen en naar wens knapperig ciabatta.

Ingrediënten

 • 16 langoustines
 • 3 el verse kruiden, bijvoorbeeld tijm, peterselie, munt
 • 1 kleine rode peper, zonder zaadlijsten in ringetjes
 • 1 teen knoflook, fijngehakt
 • 6 el olijfolie
 • 2 limoenen, in partjes

Tip

Maak de kruidenolie enkele uren van tevoren zodat de pittige smaak van de rode peper en de knoflook kunnen intrekken.

 

Ook lekker

Saltimbocca van rode poon

Saltimbocca van rode poon

Hoofdgerecht

3.5/5
 
 

Mijn recepten

  Geen recepten
 

Langoustine

Langoustine

Nephrops norvegicus

Langoustines, ook wel genoemd Noorse kreeftjes, worden maximaal 25 cm lang en hun lengte verschilt per visgrond. Deze kreeftjes zijn afhankelijk van hun leefgebied roze-oranje tot oranje van kleur met donkere vlekken op de scharen. Vaak wordt de langoustine verward met de grote garnaal, de gamba. Vooral als alleen de staarten worden verkocht, zijn ze moeilijk van elkaar te onderscheiden. De langoustine is gemakkelijk herkenbaar aan zijn lange, dun gerekte scharen en vooruitstekende stekels en voelsprieten op zijn kop. De scharen zijn bovendien verschillend van opbouw.

Leefgebied

Langoustines hebben een groot leefgebied. Ze leven in de Oostelijke Atlantische Oceaan, rond IJsland, Noorwegen en de Faeröer Eilanden tot aan Noordwest Afrika en in de Middellandse Zee. Maar door de verandering van de temperatuur van het zeewater komen ze steeds meer voor in de vangstgebieden van Nederlandse vissers.


Deze schaaldieren leven tot een diepte van 800 meter op modderige slibbodems. Met hun scharen graven zij een ondergronds gangensysteem. De dieren verlaten pas tegen de avond hun holletjes om voedsel te zoeken.
In de tijd tussen het afzetten van de eieren en het uitkomen van de larven (van de vroege herfst tot de late lente van het jaar daarop) verbergen de vrouwelijke dieren zich in de gangen. In deze periode laten zij zich ook minder goed vangen. 


Verkrijgbaarheid

Langoustines worden het hele jaar aangevoerd. De piekperiode in de aanvoer verschilt van gebied tot gebied; in de meeste gevallen zijn de vangsten het kleinst in de winter en het grootst in zomer en vroege herfst. In de handel zijn de periodes voor Pasen en Kerst erg druk.

Nederlandse vissers proberen zoveel mogelijk de schaaldieren intact aan te voeren, vers op ijs. Dat stelt extra eisen aan het vissen, omdat de schaal en scharen van de kreeft niet mogen breken in de netten en aan boord. Van beschadigde langoustines worden alleen de staarten verhandeld.

Maanden jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Verkrijgbaarheid Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Legenda

seizoen gesloten
kuit periode
mager
goed

Vangstgebied

 • 27 - Noordoostelijk deel Atlantische Oceaan
 • 34 - Midden-oostelijk deel Atlantische Oceaan
 • 47 - Zuidoostelijk deel Atlantische Oceaan
 • 37 - Middellandse Zee
 • 27-4 - Noordzee
 

Langoustine

Langoustines, ook wel genoemd Noorse kreeftjes, worden maximaal 25 cm lang en hun lengte verschilt per visgrond. Deze kreeftjes zijn afhankelijk van hun leefgebied roze-oranje tot oranje van kleur met donkere vlekken op de scharen. Vaak wordt de langoustine verward met de grote garnaal, de gamba.


Koken met Langoustine

Langoustines worden beschouwd als een lekkernij voor bijzondere gelegenheden om hun zachte, wat zoetige smaak. Het visvlees is mager.


Verkrijgbaarheid

Langoustines worden het hele jaar aangevoerd. De piekperiode in de aanvoer verschilt van gebied tot gebied; in de meeste gevallen zijn de vangsten het kleinst in de winter en het grootst in zomer en vroege herfst. In de handel zijn de periodes voor Pasen en Kerst erg druk. Nederlandse vissers proberen zoveel mogelijk de schaaldieren intact aan te voeren, vers op ijs. Dat stelt extra eisen aan het vissen, omdat de schaal en scharen van de kreeft niet mogen breken in de netten en aan boord. Van beschadigde langoustines worden alleen de staarten verhandeld.