Marokkaanse zeeduivel met asperges

Zeeduivel

Marokkaanse zeeduivel met asperges

 

Waardering

0/5
Type gerecht:
Hoofdgerecht
Bereidingstijd:
20 - 30 min.
Verkrijgbaarheid:
Goed
Aantal personen:
4 personen
Energie:
575 kCal | 2415 kJ
 

Bereiding

Kook de bulgur volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Snijd de tomaten in partjes, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Doe de tomaat met de kruiden, het sap van 1 limoen en 4 el olijfolie in een schaal. Pers de knoflook erboven en schep om. Dep de vismoten droog met keukenpapier. Wrijf ze in met de ras-el-hanout en wat zout en peper. Besmeer de vismoten en de asperges met de laatste 4 el olijfolie. Verhit de grillpan. Gril de asperges in 6-8 minuten rondom bruin en beetgaar. Leg ze op een schaal en bestrooi met zout en peper. Gril de vismoten in 3-4 minuten per kant bruin en net gaar. Leg ze op de asperges. Giet de bulgur af en schep om met het tomatenmengsel. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de zeeduivel met de asperges en de tomatenbulgur. Geef de laatste limoen in partjes gesneden erbij.

Ingrediënten

  • 300 g bulgur
  • 4 trostomaten
  • handvol blaadjes kruiden, bijv. platte peterselie, munt en/of koriander, grofgehakt
  • 2 limoenen
  • 8 el olijfolie
  • 1 teen knoflook, gepeld
  • 4 moten zeeduivel van 200 gram elk
  • 2 tl ras-el-hanout (Marokkaans specerijenmengsel)
  • 500 g groene asperges

Tip

Moten zeeduivelfilet zijn ook heerlijk om te grillen op de barbecue. Laat de bulgur dan afkoelen tot kamertemperatuur en serveer als salade erbij.

 

Mijn recepten

    Geen recepten
 

Zeeduivel

Zeeduivel

Lophius piscatorius

De meeste zeeduivels worden in de ondiepe kustwateren van Frankrijk, Spanje en Engeland gevangen en vers aangevoerd. De onprettig ogende kop is er dan meestal al vanaf gesneden. De laatste jaren is zeeduivel tot een van de meest gewaardeerde vissoorten gaan horen.
De zeeduivel beweegt weinig en kan niet goed zwemmen. Daarom heeft hij een speciale manier om aan zijn kostje te komen. De zeeduivel heeft een 'hengel' boven zijn kop met een pluimpje eraan dat als aas dient, met zijn tanden kan hij de vissen eten die hij op deze wijze heeft gelokt. Door de omvang van de bek en de capaciteit van zijn maag, kan hij tamelijk grote vissen verwerken. Zo is eens een kabeljauw van ongeveer dezelfde lengte als de zeeduivel in zijn maag aangetroffen.

 


Verkrijgbaarheid

Maanden jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Verkrijgbaarheid Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Legenda

seizoen gesloten
kuit periode
mager
goed

Vangstgebied

  • 27 - Noordoostelijk deel Atlantische Oceaan
  • 37 - Middellandse Zee
  • 37-4 - Zwarte Zee
 

Zeeduivel

De bovenzijde is roodbruin tot groengrijs met donkere vlekken en de onderzijde vuilwit. De zeeduivel wordt maximaal 2 meter lang.


Koken met Zeeduivel

De smaak van de zeeduivel is heel verfijnd en vergelijkbaar met die van de kreeft. Het vlees is roomwit met een oranje-achtige gloed, glanzend, stevig en zoetig van smaak. Voor de bereiding moet het sterke vlies dat om het visvlees zit, verwijderd worden. Zeeduivel kan gestoofd, gestoomd, gebakken of gegrild worden. Als de kop nog aanwezig is, kan hiervan soep worden getrokken


Voedingswaarden

Per 100 gram onbereid product:

  • 302 kJ
  • 72 kCal,
  • 1 g vet,
  • 15 g eiwit