Geroosterde sliptong met pittige tartaarsaus

Tong

Geroosterde sliptong met pittige tartaarsaus

 

Waardering

3.5/5
Type gerecht:
Hoofdgerecht
Bereidingstijd:
20 - 30 min.
Verkrijgbaarheid:
Goed
Aantal personen:
4 personen
Energie:
220 kCal | 925 kJ
 

Bereiding

Dep de sliptongen droog met keukenpapier. Wrijf de vissen in met de kerrie en zout en peper naar smaak. Meng voor de tartaarsaus de mayonaise met het citroensap, de sjalot, de kruiden, de augurk, de kappertjes en mierikswortel naar smaak. Voeg zout en peper toe. Verwarm de oven voor tot 200 ºC of steek de barbecue aan. Leg de sliptongen op een ingevet vel aluminiumfolie en besprenkel ze met de olie. Rooster de vis in de voorverwarmde oven of op de barbecue in ca. 10 minuten gaar. Leg de sliptongen op 4 borden en geef er de tartaarsaus bij. Lekker met stokbrood of een gepofte aardappel en een tomaten-peterseliesalade.

Ingrediënten

  • 4 sliptongen (ontveld)
  • 2 tl kerriepoeder
  • 3 el mayonaise
  • 1 el citroensap
  • 1 kleine sjalot, fijngesnipperd
  • 1 el fijngehakte peterselie
  • 1 el fijngehakte bieslook
  • 1 zoetzure augurk, in piepkleine blokjes
  • 2 tl kappertjes, grofgehakt
  • 2-3 tl geraspte mierikswortel (potje)
  • 2 el olijfolie

Variatietip

Maak ook eens vispakketjes: leg de sliptongen op 1 fijngesnipperde sjalot op een royaal vel aluminiumfolie. Voeg een scheutje witte wijn, klontje roomboter en takje peterselie toe en vouw de pakketjes dicht. Bak de vispakketjes in de oven of op de hete barbecue in ca. 10 minuten gaar.

 

Ook lekker

Spaghetti met roze garnalen

Spaghetti met roze garnalen

Hoofdgerecht

4.5/5
 
 

Mijn recepten

    Geen recepten
 

Tong

Tong

Solea solea

Onze Nederlandse visserij is gespecialiseerd in de vangst op deze platvis. Tong komt vooral in de Noordzee voor. Tong is een 'bodembewoner', net als de meeste andere platvissen. De tong ligt overdag ingegraven in het zand en gaat 's nachts op zoek naar voedsel.

De naam sliptong wordt gehanteerd voor de kleinste soort. Er bestaat een aantal misverstanden over de juiste schrijfwijze van sliptong. Er zijn nogal wat aanhangers voor de aanduiding slibtong met een 'b'. 'Slib' zou duiden op het slib op de zeebodem waar tong zich graag in verschuilt. 'Slip' met een 'p' komt echter uit het Engels en betekent klein.


Verkrijgbaarheid

Maanden jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Verkrijgbaarheid Goed Goed Kuitperiode Kuitperiode Mager Mager Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Legenda

seizoen gesloten
kuit periode
mager
goed

Vangstgebied

  • 27 - Noordoostelijk deel Atlantische Oceaan
  • 37 - Middellandse Zee
 

Tong

De tong heeft een gepigmenteerde zijde (bruin tot donkerbruin) met onregelmatige verspreide en gevormde vlekjes en stippen. De onderkant is crèmekleurig. De tong heeft een maximale lengte van 70 cm.


Koken met Tong

Tong is een ware delicatesse. De smaak is niet typisch vissig en lijkt op die van garnalen. Tong kan op verschillende manieren bereid worden: bakken, grillen, stomen en stoven. Voor de bereiding moet de tong ontveld worden.


Voedingswaarden

Per 100 gram onbereid product:

  • 378 kJ
  • 90 kCal,
  • 1 g vet,
  • 17 g eiwit