Schelvis met kruiden en citroen

Schelvis

Schelvis met kruiden en citroen

 

Waardering

3.5/5
Type gerecht:
Hoofdgerecht
Bereidingstijd:
10 - 20 min
Verkrijgbaarheid:
Kuitperiode
Aantal personen:
4 personen
Energie:
290 kCal | 1220 kJ
 

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Spoel de schelvis schoon onder stromend water en dep droog. Vul de vis met de helft van de citroen, knoflook en kruiden. Verdeel de rest van de citroen, knoflook en kruiden over de vis en bind dit vast met een stukje keukentouw. Leg de vis in een ruime ovenschaal of braadslede of op een bakplaat bekleed met bakpapier. Besprenkel met de olijfolie en strooi er het zeezout over. Rooster de schelvis in de voorverwarmde oven in 25-30 minuten gaar.

Ingrediënten

  • 1 schelvis (ca. 1 kg), zonder kop en schoongemaakt
  • 1 citroen, in plakjes
  • 1 teen knoflook, in plakjes
  • 8 takjes tijm
  • 6 takjes rozemarijn
  • 6 el olijfolie
  • 2 tl grof zeezout

Tip

Verdeel 1 kg schoongeboende krieltjes rond de vis. Bestrooi de krieltjes ook met een beetje zeezout en rooster ze met de schelvis mee.

 

Ook lekker

Witlofschotel met makreel

Witlofschotel met makreel

Hoofdgerecht

3.5/5
Zalmrolletjes met tzaziki

Zalmrolletjes met tzaziki

Borrelhapje / Amuse

2/5
 
 

Mijn recepten

    Geen recepten
 

Schelvis

Schelvis

Melanogrammus aeglefinus

Schelvis is een echte wintervis. Het is de grotere broer van de wijting, die wij ook maar weinig op tafel zetten. Vooral in Groot-Brittannië wordt schelvis (haddock) vaak gezouten en gerookt. Maar schelvis is zeker de moeite waard om eens te proberen. Het visvlees is zacht van structuur en kenners beweren dat schelvis nog lekkerder is dan de kabeljauw. De lever is een ware delicatesse, maar heel vet en eiwitrijk, dus mag maar met mate gegeten worden. Ook wordt schelvis regelmatig gebruikt om stokvis van te maken.

De vis heeft een karakteristieke 'duimdruk' op beide flanken die aan de heilige Petrus wordt toegedicht. De vis werd zo getekend omdat hij de heilige wat geld gaf om belasting te betalen. Dit verhaal is onmogelijk aangezien de vis niet in de Zee van Galilea is aangetroffen.


Verkrijgbaarheid

Maanden jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Verkrijgbaarheid Goed Goed Kuitperiode Mager Mager Mager Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Legenda

seizoen gesloten
kuit periode
mager
goed

Vangstgebied

  • 21 - Noordwestelijk deel Altantische Oceaan
  • 27 - Noordoostelijk deel Atlantische Oceaan
  • 27-3 - Oostzee
 

Schelvis

De rug is donker groen-bruin, de flanken zijn zilverwit en de buik wit. De maximale lengte is 1,1 meter. Net als de meeste kabeljauwachtigen is de schelvis gemakkelijk te herkennen aan de 3 rugvinnen. En een nog makkelijker herkenningspunt: aan weerskanten zit, onder de eerste rugvin, een zwarte vlek, de "Petrusduim".


Koken met Schelvis

Het vlees van de schelvis is zacht, licht van kleur en fijn van smaak. Schelvis kan goed worden gebakken, gefrituurd of gestoofd. Het visvlees is los van structuur, daarom moet men voorzichtig met het vlees omgaan.


Voedingswaarden

Per 100 gram onbereid product:

  • 327 kJ
  • 78 kCal,
  • 1 g vet ,
  • 18 g eiwit