Gewokte pijlinktvis met peultjes

Pijlinktvis

Gewokte pijlinktvis met peultjes

 

Waardering

3/5
Type gerecht:
Hoofdgerecht
Bereidingstijd:
20 - 30 min.
Verkrijgbaarheid:
Goed
Aantal personen:
4 personen
Energie:
465 kCal | 1955 kJ
 

Bereiding

1 Maak de inktvisjes schoon: trek de kop met de tentakels voorzichtig van het lijf. Het inktzakje en de ingewanden komen vanzelf mee. Maak het lijfje van binnen schoon, verwijder ook de harde balein. Spoel de lijfjes onder stromend water schoon en laat uitlekken. Snijd tenslotte de tentakels van de kop; bewaar de tentakels en gooi de rest weg. Snijd de inktvis in stukjes van 2 cm. Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan en schud op een bord.

2 Kook de mie volgens de aanwijzingen. Verhit 2 el olie in een wok. Bak de stukjes inktvis en de tentakels al omscheppend 1-2 min. Schep ze op een bord.

3 Verhit de laatste 2 el olie in de wok. Voeg de groenten toe en roerbak in 4 min. knapperig gaar. Voeg de inktvis, de sojasaus en de honing of gembersiroop toe en roerbak nog 1 min.

4 Verdeel de mie met de inktvisroerbak over 4 kommen of diepe borden. Bestrooi met de munt en het sesamzaad.

Ingrediënten

  • 500 g pijlinktvisjes (ca. 10 stuks van 20 cm)
  • 1 el sesamzaad
  • 250 g Chinese eiermie
  • 4 el (wok)olie
  • 1 rode ui, in halve ringen
  • 1 gele paprika, in stukjes
  • 200 g peultjes, schoongemaakt
  • 3 el sojasaus
  • 1 el honing of gembersiroop
  • 2 el munt, grof gehakt

Serveertip

Variatietip: Vervang de sojasaus en de honing of gembersiroop door 4 el zoete chilisaus.

Weinig tijd? Maak de inktvisjes van tevoren schoon en bewaar ze afgedekt in de koelkast. Ook de mie kan van tevoren worden gekookt, of neem kant-en-klare wokmie. Vervang de groenten door 1 zak wokgroente (400 g). Zo staat dit heerlijke wokgerecht in 15 minuten op tafel!

 

Ook lekker

Paprika's gevuld met tonijn en ansjovis

Paprika's gevuld met tonijn en ansjovis

Borrelhapje / Amuse

4/5
 
 

Mijn recepten

    Geen recepten
 

Pijlinktvis

Pijlinktvis

Allotheutes subulata

De pijlinktvis is een imposante verschijning met zijn pijlvormige kop, vandaar de naam, en 10 ledematen waarvan 2 langere voedingstentakels. Een pijlinktvis verschilt hiermee van de inktvis die slechts 8 ledematen heeft. Wel bezit ook de pijlinktvis en inktzak waarmee hij vijanden verblindt en snel kan wegkomen. 

Bij veel mensen is de pijlinkvis vooral bekend als lekkernij uit landen rond de Middellandse Zee, daar beter bekend als ‘Calamari’, het Italiaanse woord voor deze soort.

In toenemende mate wordt deze inktvis tussen de maanden maart tot aan oktober gevangen in de Noordzee, vlak voor onze eigen kust. Vooral in de winter zwemmen ze in het Kanaal en in het voorjaar trekken ze naar het noorden en naar kustwater om daar hun eitjes af te zetten. Nederlandse vissers brengen veel pijlinktvis aan land. ’s Winters vanuit het Kanaal en zomers vanuit onze eigen Noordzee. Hiervoor gebruiken ze de zogenaamde flyshoot techniek, deze techniek is duurzaam vanwege het lage energieverbruik, lage onderhoudskosten, nauwelijks bodemberoering of ongewenste bijvangsten.


Verkrijgbaarheid

Maanden jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Verkrijgbaarheid Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Legenda

seizoen gesloten
kuit periode
mager
goed

Vangstgebied

  • 37 - Middellandse Zee
  • 27-4 - Noordzee
  • 0 - Atlantische Oceaan
 

Pijlinktvis

De kleur van de pijkinktvis is rossig tot roze, de rugzijde is donkerder. De pijlinktvis heeft 10 armen. De maximale lengte is ongeveer 50 cm.


Koken met Pijlinktvis

Diepgevroren pijlinktvis kan wat rubberachtig zijn. Verder is de smaak uitstekend. De pijlinktvis kan goed worden gefrituurd, gekookt of gebakken.


Voedingswaarden

Per 100 gram onbereid product:

  • 373 kJ
  • 89 kCal,
  • 1 g vet,
  • 16 g eiwit