Geroosterde pijlinktvisjes

Pijlinktvis

Geroosterde pijlinktvisjes

 

Waardering

3/5
Type gerecht:
Hoofdgerecht
Bereidingstijd:
30 - 45 min
Verkrijgbaarheid:
Goed
Aantal personen:
4 personen
Energie:
180 kCal | 755 kJ
 

Bereiding

1 Maak de inktvisjes schoon: trek de kop met de tentakels voorzichtig van het lijf. Het inktzakje en de ingewanden komen vanzelf mee. Maak het lijfje van binnen schoon, verwijder ook de harde balein. Spoel de lijfjes onder stromend water schoon en laat uitlekken. Snijd tenslotte de tentakels van de kop; bewaar de tentakels en gooi de rest weg.

2 Meng het citroensap met de tijm, de knoflook, de olijfolie en zout en peper naar smaak. Schep de lijfjes en de tentakels door de citroen-tijmmarinade. Marineer de inktvis afgedekt min. 30 min. op een koele plek.

3 Steek de barbecue aan. Rooster de inktvis 1-2 min. per kant op de hete barbecue. Leg de inktvis op een schaal. Lekker met knoflookmayonaise, tomatensalsa en ciabatta.

Ingrediënten

 • 500 g pijlinktvisjes (ca. 10 stuks van 20 cm)
 • sap van 1 citroen
 • 1 el tijmblaadjes
 • 2 tenen knoflook, fijngehakt
 • 4 el olijfolie

Serveertip

Tip: Geen barbecueweer? Rooster de inktvisjes in de grillpan.

Knoflookmayonaise Doe voor de knoflookmayonaise 1 teen knoflook met 2 el citroensap, 1 tl mosterd en 1 eidooier in een hoge maatbeker. Zet er de staafmixer in. Schenk langzaam 200 ml zonnebloemolie erbij. Zet de staafmixer aan, trek langzaam omhoog en pureer tot een dikke romige mayonaise. Breng op smaak met (witte) peper.

Tomatensalsa Snijd voor de salsa 4 tomaten in kwarten, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in piepkleine blokjes. Meng de tomaat met 1 fijngesnipperde rode ui, 2 tl grof gehakte kappertjes, 1 tl gedroogde oregano, 2 el citroensap, 3 el olijfolie en zout en peper naar smaak.

 

Ook lekker

Zalm teriyaki

Zalm teriyaki

Hoofdgerecht

4.5/5
 
 

Mijn recepten

  Geen recepten
 

Pijlinktvis

Pijlinktvis

Allotheutes subulata

De pijlinktvis is een imposante verschijning met zijn pijlvormige kop, vandaar de naam, en 10 ledematen waarvan 2 langere voedingstentakels. Een pijlinktvis verschilt hiermee van de inktvis die slechts 8 ledematen heeft. Wel bezit ook de pijlinktvis en inktzak waarmee hij vijanden verblindt en snel kan wegkomen. 

Bij veel mensen is de pijlinkvis vooral bekend als lekkernij uit landen rond de Middellandse Zee, daar beter bekend als ‘Calamari’, het Italiaanse woord voor deze soort.

In toenemende mate wordt deze inktvis tussen de maanden maart tot aan oktober gevangen in de Noordzee, vlak voor onze eigen kust. Vooral in de winter zwemmen ze in het Kanaal en in het voorjaar trekken ze naar het noorden en naar kustwater om daar hun eitjes af te zetten. Nederlandse vissers brengen veel pijlinktvis aan land. ’s Winters vanuit het Kanaal en zomers vanuit onze eigen Noordzee. Hiervoor gebruiken ze de zogenaamde flyshoot techniek, deze techniek is duurzaam vanwege het lage energieverbruik, lage onderhoudskosten, nauwelijks bodemberoering of ongewenste bijvangsten.


Verkrijgbaarheid

Maanden jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Verkrijgbaarheid Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Legenda

seizoen gesloten
kuit periode
mager
goed

Vangstgebied

 • 37 - Middellandse Zee
 • 27-4 - Noordzee
 • 0 - Atlantische Oceaan
 

Pijlinktvis

De kleur van de pijkinktvis is rossig tot roze, de rugzijde is donkerder. De pijlinktvis heeft 10 armen. De maximale lengte is ongeveer 50 cm.


Koken met Pijlinktvis

Diepgevroren pijlinktvis kan wat rubberachtig zijn. Verder is de smaak uitstekend. De pijlinktvis kan goed worden gefrituurd, gekookt of gebakken.


Voedingswaarden

Per 100 gram onbereid product:

 • 373 kJ
 • 89 kCal,
 • 1 g vet,
 • 16 g eiwit