Griekse boerensalade met zout&peper-calamares

Pijlinktvis

Griekse boerensalade met zout&peper-calamares

 

Waardering

4/5
Type gerecht:
Hoofdgerecht
Bereidingstijd:
20 - 30 min.
Verkrijgbaarheid:
Goed
Aantal personen:
4 personen
Energie:
615 kCal | 2585 kJ
 

Bereiding

1 Maak de inktvisjes schoon: trek de kop met de tentakels voorzichtig van het lijf. Het inktzakje en de ingewanden komen vanzelf mee. Maak het lijfje van binnen schoon, verwijder ook de harde balein. Spoel de lijfjes onder stromend water schoon en laat uitlekken. Snijd tenslotte de tentakels van de kop; bewaar de tentakels en gooi de rest weg. Snijd de lijfjes in ringen van 1 cm.

2 Meng het zeezout en de peper met 200 g bakmeel. Schenk langzaam en al kloppende met een garde de pils erbij. Klop tot een glad beslag.

3 Verhit de olie om te frituren tot 180 ºC. Meng de kropsla, de tomaten, de ui, de paprika, de komkommer, de peterselie en de olijven met de olijfolie en de wijnazijn. Breng de salade op smaak met zout en peper.

4 Strooi de resterende 150 g bakmeel in een diep bord. Haal de inktvisringen en de tentakels eerst door het bakmeel en vervolgens door het beslag. Laat ze langzaam in de hete olie glijden en frituur in 1-2 min. goudbruin en krokant. Frituur de inktvis in kleine porties.

5 Verdeel de Griekse salade met de inktvisringen over 4 borden.

Ingrediënten

  • 500 g pijlinktvisjes (ca. 10 stuks van 20 cm)
  • 1 el grof gemalen zeezout
  • 1 el grof gemalen zwarte peper
  • 350 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  • 300 ml pils
  • olie, om te frituren
  • 1 kropsla, gewassen en klein gescheurd
  • 3 tomaten, in stukjes
  • 1 ui, in halve ringen
  • 1 rode puntpaprika, in reepjes
  • 1 komkommer, in plakjes
  • 1 bosje platte peterselie, grof gehakt
  • 100 g Griekse olijven in olijfolie
  • 5 el olijfolie extra vierge
  • 2 el rode wijnazijn

Serveertip

Lekker met tzatziki en frieten.

 

Ook lekker

Zalm teriyaki

Zalm teriyaki

Hoofdgerecht

4.5/5
Zalmspiesen

Zalmspiesen

BBQ gerecht

1.5/5
 
 

Mijn recepten

    Geen recepten
 

Pijlinktvis

Pijlinktvis

Allotheutes subulata

De pijlinktvis is een imposante verschijning met zijn pijlvormige kop, vandaar de naam, en 10 ledematen waarvan 2 langere voedingstentakels. Een pijlinktvis verschilt hiermee van de inktvis die slechts 8 ledematen heeft. Wel bezit ook de pijlinktvis en inktzak waarmee hij vijanden verblindt en snel kan wegkomen. 

Bij veel mensen is de pijlinkvis vooral bekend als lekkernij uit landen rond de Middellandse Zee, daar beter bekend als ‘Calamari’, het Italiaanse woord voor deze soort.

In toenemende mate wordt deze inktvis tussen de maanden maart tot aan oktober gevangen in de Noordzee, vlak voor onze eigen kust. Vooral in de winter zwemmen ze in het Kanaal en in het voorjaar trekken ze naar het noorden en naar kustwater om daar hun eitjes af te zetten. Nederlandse vissers brengen veel pijlinktvis aan land. ’s Winters vanuit het Kanaal en zomers vanuit onze eigen Noordzee. Hiervoor gebruiken ze de zogenaamde flyshoot techniek, deze techniek is duurzaam vanwege het lage energieverbruik, lage onderhoudskosten, nauwelijks bodemberoering of ongewenste bijvangsten.


Verkrijgbaarheid

Maanden jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Verkrijgbaarheid Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Legenda

seizoen gesloten
kuit periode
mager
goed

Vangstgebied

  • 37 - Middellandse Zee
  • 27-4 - Noordzee
  • 0 - Atlantische Oceaan
 

Pijlinktvis

De kleur van de pijkinktvis is rossig tot roze, de rugzijde is donkerder. De pijlinktvis heeft 10 armen. De maximale lengte is ongeveer 50 cm.


Koken met Pijlinktvis

Diepgevroren pijlinktvis kan wat rubberachtig zijn. Verder is de smaak uitstekend. De pijlinktvis kan goed worden gefrituurd, gekookt of gebakken.


Voedingswaarden

Per 100 gram onbereid product:

  • 373 kJ
  • 89 kCal,
  • 1 g vet,
  • 16 g eiwit