Garnalenomelet met tomaat-komkommersalsa

Hollandse garnaal

Garnalenomelet met tomaat-komkommersalsa

 

Waardering

3.5/5
Type gerecht:
Lunchgerecht
Bereidingstijd:
< 20 min.
Verkrijgbaarheid:
Goed
Aantal personen:
4 personen
Energie:
1460 kJ
 

Bereiding

Kruis de vleestomaten in. Leg ze enkele tellen in kokend water. Verwijder de schil en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snipper de ui en verdeel de komkommer in blokjes. Meng de tomaten, ui en komkommer met koriander, citroensap en basterdsuiker. Klop de eieren los met de melk, peper, zout en kerriepoeder. Hak de lente-uitjes fijn en voeg ze met de helft van het loof toe. Verwarm de boter in één grote of 2 kleinere koekenpannen. Giet het eimengsel erin en schuif met een spatel het gestolde ei iets naar het midden. Bak de onderkant lichtbruin en de bovenkant bijna droog. Verdeel de garnalen over één helft en klap de omelet dubbel. Bestrooi het gerecht met lentegroen en serveer de tomaat-komkommersalsa erbij.

Lekker met ijsbergsla en gebakken aardappels.

Ingrediënten

  • 250 gram Hollandse garnalen
  • tomaat-komkommersalsa:
  • 2 vleestomaten
  • 1 kleine (rode) ui
  • ½ komkommer
  • 2 eetlepels versgehakte koriander
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel basterdsuiker
  • omelet:
  • 8 eieren
  • 8 eetlepels melk
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 4 lente-uitjes
  • 50 gram boter
  • peper en zout
 
 

Mijn recepten

    Geen recepten
 

Hollandse garnaal

Hollandse garnaal

Crangon crangon

De visserij op de Hollandse (of Noordzee) garnaal gebeurt met kotters die zijn uitgerust met zogenaamde boomkornetten; netten die naast de kotter worden voortgesleept. Aan boord worden de garnalen direct gewassen, gekookt en gekoeld. Een garnalenkotter is altijd gemakkelijk te herkennen aan de grote kookpot op het dek. Bij aankomst op de afslag worden de garnalen gekeurd, gezeefd, gewogen en direct via de klok geveild.
Het pelproces is bewerkelijk. De Hollandse garnaal is klein en daarom heel moeilijk machinaal te pellen. Het handmatig pellen is in ons land, vanwege de hoge loonkosten, veel te kostbaar. Slechts op kleine schaal worden hier in pelateliers garnalen handmatig gepeld. Inmiddels zij, na jarenlang experimenteren, de eerste pelmachines in Nederland operationeel. De hoeveelheden die nu machinaal worden verwerkt, zijn evenwel nog niet toereikend voor de totale hoeveelheden. De Nederlandse garnalensector heeft daarom in lage loonlanden, zoals Polen en Marokko, pelateliers opgezet. Hier worden de garnalen volgens de strenge Nederlandse normen gepeld.

De Hollandse garnaal is één van de uitgesproken specialiteiten van de Nederlandse visserij. Deze garnalen verschillen niet alleen in kleur en grootte van de andere soorten die in de viswinkel worden aangeboden. Er is ook een duidelijk verschil in smaak en prijs. De smaak van de buitenlandse 'roze' garnalen is minder uitgesproken.

 

Tips en weetjes

  • De garnalenkroket is een klassieker op de Belgische menukaart.
  • De grootste garnalenhaven ligt in Lauwersoog (provincie Groningen).
  • De schalen van garnalen zijn heel geschikt om bouillon van te maken.
  • De Noordzeegarnalen kunnen drie jaar oud worden.

 

Zelf garnalen pellen

Het pellen van de garnaal vraagt enige handigheid. Voor de liefhebbers volgt hier de werkwijze:

  1. Leg de garnalen op een gladde schone ondergrond.
  2. Pak de garnalen met je rechterhand vast, met hun rug naar je toe.
  3. Nagel van linkerduim in middelste rugschubben drukken en de rug doorbuigen tot lichte knak.
  4. Staartgedeelte eraf trekken.

De garnaal is een kwetsbaar product. Als je garnalen thuis pelt, werk dan op een vlakke, schone ondergrond; was van tevoren de handen en houd de lege doppen gescheiden van de gepelde garnalen. Zelf gepelde garnalen moeten, als ze tijdens het pellen nog niet direct opgegeten zijn, in de koeling bewaard worden. Garnalen kunnen niet meer dan twee dagen bewaard worden. Het is niet aan te raden de garnalen zelf in te vriezen. Het invriesproces bij huishoudelijke diepvriezers verloopt te langzaam.


Verkrijgbaarheid

Maanden jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Verkrijgbaarheid Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Legenda

seizoen gesloten
kuit periode
mager
goed

Vangstgebied

  • 27-4 - Noordzee
 

Hollandse garnaal

De Hollandse garnaal is grijsbruin van kleur en heeft een afgeplat lichaam. De maximale lengte is 8 cm. De Hollandse garnaal wordt ook wel grijze garnaal genoemd.


Koken met Hollandse garnaal

Gepelde garnalen hebben een zoetige, roomachtige geur en een malse, stevige structuur. De Hollandse garnalen die we in de winkel kopen, zijn al gekookt. Voor warme gerechten hoeven ze dus alleen nog maar even opgewarmd te worden. Zo kort mogelijk, want anders worden ze droog en taai.


Voedingswaarden

Per 100 gram onbereide Hollandse garnaal:

  • 378 kJ
  • 90 kCal,
  • 2 g vet,
  • 18 g eiwit