Spaanse pijlinktvisjes in pittige tomatensaus

Pijlinktvis

Spaanse pijlinktvisjes in pittige tomatensaus

 

Waardering

3/5
Type gerecht:
Hoofdgerecht
Bereidingstijd:
30 - 45 min
Verkrijgbaarheid:
Goed
Aantal personen:
4 personen
Energie:
345 kCal | 1450 kJ
 

Bereiding

1 Kook de rijst volgens de aanwijzingen. Week de saffraan in 1 el heet water. Maak de inktvisjes schoon: trek de kop met de tentakels voorzichtig van het lijf. Het inktzakje en de ingewanden komen vanzelf mee. Maak het lijfje van binnen schoon, verwijder ook de harde balein. Spoel de lijfjes onder stromend water schoon en laat uitlekken. Snijd tenslotte de tentakels van de kop; bewaar de tentakels en gooi de rest weg.

2 Verwarm de oven voor tot 180 ºC. Verhit in een koekenpan de olijfolie. Fruit de ui, de knoflook en de rode peper 1 min. Voeg de olijven, het blik gepelde tomaten en de saffraan met het weekvocht toe. Druk de tomaten met een spatel klein. Kook de tomatensaus 5 min. zachtjes. Voeg zout en peper naar smaak toe.

3 Bak de chorizo in een droge koekenpan uit. Schep de rijst erdoor en breng op smaak met zout en peper. Vul de inktvisjes met een theelepeltje met de rijst.

4 Schep 2-3 eetlepels tomatensaus in een ovenschaal (inhoud 1,5 l) of 4 eenpersoonsovenschaaltjes. Leg er de inktvisjes dicht naast elkaar in. Leg er de tentakels bij. Schenk er de rest van de tomatensaus over. Stoof de inktvis in de voorverwarmde oven in 40-45 min. gaar. Rooster intussen het amandelschaafsel goudbruin en schud op een bord.

5 Bestrooi de inktvisjes uit de oven met het amandelschaafsel en de peterselie. Serveer met stokbrood.

Variatietip: Vul de inktvisjes ook eens met couscous met rozijnen, gemalen komijn en munt.

Ingrediënten

  • 75 g gele rijst
  • 1 buisje saffraan (0,05 g)
  • 500 g pijlinktvisjes (ca. 10 stuks van 20 cm)
  • 2 el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 rode peper, ontzaad en fijngesneden
  • 75 g zwarte olijven
  • 2 blikken gepelde tomaten (400 g)
  • 50 g chorizo, in blokjes
  • 1 el amandelschaafsel
  • 1/2 bosje platte peterselie, grof gehakt

Serveertip

Lekker met een kikkererwtensalade: meng 1 uitgelekt blik kikkererwten (425 ml) met 1 fijngesneden rode ui, 2 el verse kruiden (bijv. platte peterselie, munt en dille), 3-4 el extra vierge olijfolie en 2 el rode wijnazijn. Breng de salade op smaak met zout en peper.

 

Ook lekker

Lauwwarme salade met heekvink

Lauwwarme salade met heekvink

Hoofdgerecht

2.5/5
Griekse sardinespread

Griekse sardinespread

Borrelhapje / Amuse

4/5
 
 

Mijn recepten

    Geen recepten
 

Pijlinktvis

Pijlinktvis

Allotheutes subulata

De pijlinktvis is een imposante verschijning met zijn pijlvormige kop, vandaar de naam, en 10 ledematen waarvan 2 langere voedingstentakels. Een pijlinktvis verschilt hiermee van de inktvis die slechts 8 ledematen heeft. Wel bezit ook de pijlinktvis en inktzak waarmee hij vijanden verblindt en snel kan wegkomen. 

Bij veel mensen is de pijlinkvis vooral bekend als lekkernij uit landen rond de Middellandse Zee, daar beter bekend als ‘Calamari’, het Italiaanse woord voor deze soort.

In toenemende mate wordt deze inktvis tussen de maanden maart tot aan oktober gevangen in de Noordzee, vlak voor onze eigen kust. Vooral in de winter zwemmen ze in het Kanaal en in het voorjaar trekken ze naar het noorden en naar kustwater om daar hun eitjes af te zetten. Nederlandse vissers brengen veel pijlinktvis aan land. ’s Winters vanuit het Kanaal en zomers vanuit onze eigen Noordzee. Hiervoor gebruiken ze de zogenaamde flyshoot techniek, deze techniek is duurzaam vanwege het lage energieverbruik, lage onderhoudskosten, nauwelijks bodemberoering of ongewenste bijvangsten.


Verkrijgbaarheid

Maanden jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Verkrijgbaarheid Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Legenda

seizoen gesloten
kuit periode
mager
goed

Vangstgebied

  • 37 - Middellandse Zee
  • 27-4 - Noordzee
  • 0 - Atlantische Oceaan
 

Pijlinktvis

De kleur van de pijkinktvis is rossig tot roze, de rugzijde is donkerder. De pijlinktvis heeft 10 armen. De maximale lengte is ongeveer 50 cm.


Koken met Pijlinktvis

Diepgevroren pijlinktvis kan wat rubberachtig zijn. Verder is de smaak uitstekend. De pijlinktvis kan goed worden gefrituurd, gekookt of gebakken.


Voedingswaarden

Per 100 gram onbereid product:

  • 373 kJ
  • 89 kCal,
  • 1 g vet,
  • 16 g eiwit