Krokante pijlinktvisjes met spek

Pijlinktvis

Krokante pijlinktvisjes met spek

 

Waardering

2.5/5
Type gerecht:
Hoofdgerecht
Bereidingstijd:
20 - 30 min.
Verkrijgbaarheid:
Goed
Aantal personen:
4 personen
Energie:
385 kCal | 1615 kJ
 

Bereiding

1 Maak de inktvisjes schoon: trek de kop met de tentakels voorzichtig van het lijf. Het inktzakje en de ingewanden komen vanzelf mee. Maak het lijfje van binnen schoon, verwijder ook de harde balein. Spoel de lijfjes onder stromend water schoon en laat uitlekken. Snijd tenslotte de tentakels van de kop; bewaar de tentakels en gooi de rest weg.

2 Verwarm de ovengrill voor. Verhit in een koekenpan 1 el olijfolie. Bak de spekreepjes knapperig uit. Voeg de ui en rozemarijn toe en bak nog 2 min. Voeg zout en peper naar smaak toe. Maal intussen het brood in de keukenmachine fijn. Meng het broodkruim met de knoflook, de citroenrasp, 1 el olijfolie en zout en peper naar smaak. Vul de inktvisjes met een theelepeltje met het spek-uimengsel. Steek ze met een cocktailprikker dicht.

3 Verhit in een koekenpan de laatste 2 el olijfolie. Bak de inktvisjes 1-2 min. per kant. Leg ze in een lage ovenschaal of op een bakplaat. Druk ze iets plat en bestrooi ze met het citroenkruim.

4 Schuif de inktvisjes 10 cm onder de hete ovengrill. Gril het broodkruim in 2-3 min. goudbruin en krokant.

Variatietip: Vul de inktvisjes ook eens met blokjes gebakken salami of chorizo, rode paprika, ui en tijm.

Ingrediënten

  • 500 g pijlinktvisjes (ca. 10 stuks van 20 cm)
  • 4 el olijfolie
  • 200 g gerookte spekreepjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 takje rozemarijn
  • 3 sneden witcasinobrood, zonder korst
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • rasp van 1 citroen

Serveertip

Lekker met een gepofte aardappel en kruidenroom: meng 200 g verse naturel roomkaas met 2 el crème fraîche, 3 el fijngehakte kruiden (bijv. peterselie, dille en bieslook), 1 geperst teentje knoflook en zout en peper naar smaak.

 

Ook lekker

 
 

Mijn recepten

    Geen recepten
 

Pijlinktvis

Pijlinktvis

Allotheutes subulata

De pijlinktvis is een imposante verschijning met zijn pijlvormige kop, vandaar de naam, en 10 ledematen waarvan 2 langere voedingstentakels. Een pijlinktvis verschilt hiermee van de inktvis die slechts 8 ledematen heeft. Wel bezit ook de pijlinktvis en inktzak waarmee hij vijanden verblindt en snel kan wegkomen. 

Bij veel mensen is de pijlinkvis vooral bekend als lekkernij uit landen rond de Middellandse Zee, daar beter bekend als ‘Calamari’, het Italiaanse woord voor deze soort.

In toenemende mate wordt deze inktvis tussen de maanden maart tot aan oktober gevangen in de Noordzee, vlak voor onze eigen kust. Vooral in de winter zwemmen ze in het Kanaal en in het voorjaar trekken ze naar het noorden en naar kustwater om daar hun eitjes af te zetten. Nederlandse vissers brengen veel pijlinktvis aan land. ’s Winters vanuit het Kanaal en zomers vanuit onze eigen Noordzee. Hiervoor gebruiken ze de zogenaamde flyshoot techniek, deze techniek is duurzaam vanwege het lage energieverbruik, lage onderhoudskosten, nauwelijks bodemberoering of ongewenste bijvangsten.


Verkrijgbaarheid

Maanden jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Verkrijgbaarheid Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Legenda

seizoen gesloten
kuit periode
mager
goed

Vangstgebied

  • 37 - Middellandse Zee
  • 27-4 - Noordzee
  • 0 - Atlantische Oceaan
 

Pijlinktvis

De kleur van de pijkinktvis is rossig tot roze, de rugzijde is donkerder. De pijlinktvis heeft 10 armen. De maximale lengte is ongeveer 50 cm.


Koken met Pijlinktvis

Diepgevroren pijlinktvis kan wat rubberachtig zijn. Verder is de smaak uitstekend. De pijlinktvis kan goed worden gefrituurd, gekookt of gebakken.


Voedingswaarden

Per 100 gram onbereid product:

  • 373 kJ
  • 89 kCal,
  • 1 g vet,
  • 16 g eiwit