Geurige noedelsoep met gamba’s

Gamba (tijgergarnaal)

Geurige noedelsoep met gamba’s

 

Waardering

3.5/5
Type gerecht:
Hoofdgerecht
Bereidingstijd:
20 - 30 min.
Verkrijgbaarheid:
Goed
Aantal personen:
4 personen
Energie:
430 kCal | 1805 kJ
 

Bereiding

Bak de gamba’s 2-3 minuten in een wok met wokolie op matig hoog vuur tot ze roze kleuren.
Leg de gamba’s op een bord en schenk de kippenbouillon in de wok. Voeg de gember, sambal en limoen toe laat de bouillon 5 minuten zachtjes koken.
Kook de mienestjes in een pan met ruim water in 10 minuten beetgaar. Voeg de rode ui, wortel en paksoi toe aan de soep en laat de soep nog 5 minuten zachtjes koken.
Breng de soep op smaak met vissaus en verwijder de plakjes limoen. Voeg de gamba’s toe en warm de soep nog heel even door.
Laat de mie in een vergiet uitlekken. Verdeel de mie over wijde kommen en schep de soep erop. Strooi de koriander erover.

Tip
Gebruik bij grote haast een zak oosterse wokgroenten en limoensap uit een flesje.

*Als je iets meer tijd hebt is het lekker gamba’s met schil te bakken en daarna te pellen. Dit geeft de bouillon een lekker pittige smaak.

Ingrediënten

  • 500 g (diepvries) gamba’s, ontdooid en gepeld*
  • 2 eetlepels wokolie
  • 2 liter kippenbouillon (van tabletten)
  • 1 eetlepel geraspte gember (uit een tube of potje)
  • 2 theelepels sambal oelek
  • 1 limoen, in dunne plakjes
  • 250 g mienestjes
  • 1 rode ui, in dunne partjes
  • 1 winterwortel, in dunne plakjes
  • 1 struik paksoi, in brede repen
  • 2-3 eetlepels Thaise vissaus of sojasaus
  • 2-3 eetlepels verse koriander
 

Ook lekker

Zalm teriyaki

Zalm teriyaki

Hoofdgerecht

4.5/5
Hollandse garnalen met bisque

Hollandse garnalen met bisque

Voorgerecht

2.5/5
 
 

Mijn recepten

    Geen recepten
 

Gamba (tijgergarnaal)

Gamba (tijgergarnaal)

De gamba is er in veel verschillende formaten. Ze zijn zowel rauw, gekookt, gepeld en ongepeld te koop. Kleinere gepelde exemplaren waar het staartje nog aan zit, worden ook wel cocktailgarnalen genoemd. De naam scampi wordt vaak gebruikt voor de reuzegarnalen waarbij de kop al is verwijderd.  


Verkrijgbaarheid

Maanden jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Verkrijgbaarheid Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Legenda

seizoen gesloten
kuit periode
mager
goed

Gamba (tijgergarnaal)

Gamba is een veel gebruikte naam voor een grote groep tropische reuzezeewatergarnalen. Je kunt de gamba dan ook onder een ander naam tegenkomen, waarbij tijgergarnaal (black tiger garnaal) de bekendste is en het dus om dezelfde soort garnaal gaat. Deze grote groep garnalen zijn afkomstig uit Zuid-Amerika, Afrika en Azië en komen zowel uit visserijen (wilde vangst) als kwekerijen.


Koken met Gamba (tijgergarnaal)

Gamba's hebben een zoete smaak en kunnen koud worden gegeten, maar ze zijn ook uitermate geschikt om te koken, grillen, bakken, roerbakken of voor op de barbecue. Het verwarmen moet wel heel snel gebeuren, anders worden ze droog. Rauwe gamba's zijn in bijna kokend water of in visbouillon in 3-4 minuten gaar.


Voedingswaarden

Voedingswaarden per 100 gram onbereid product:

  • 97 kcal

  • 407 Kj

  • 75,8 g water

  • 20,5 g eiwit

  • 0,2 g koolhydraten

  • 1,5 g vet

  • 0,0 g suikers