Gebakken zeebaarsfilet met tomaat

Zeebaars

Gebakken zeebaarsfilet met tomaat

 

Waardering

4/5
Type gerecht:
Hoofdgerecht
Bereidingstijd:
20 - 30 min.
Verkrijgbaarheid:
Goed
Aantal personen:
2 personen
Energie:
435 kCal | 1825 kJ
 

Bereiding

Wrijf de zeebaarsfilets in met zout en peper, besprenkel ze met citroensap en laat ze even liggen. Wentel de filets door de bloem. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de zeebaarsfilets in 4-6 minuten bruin en gaar, keer ze halverwege voorzichtig met een spatel.
Halveer intussen de tomaten en schep de zaadjes en het vocht eruit. Snijd de tomaten in dunne reepjes. Leg de zeebaarsfilets op warme borden en houd ze warm onder aluminiumfolie.
Roer de knoflook door het bakvet en bak enkele seconden. Schenk de wijn erbij en laat het vocht 1-2 minuten bruisend inkoken. Roer dan de tomaatreepjes en peterselie erdoor en warm de jus nog heel even door.
Breng op smaak met zout en peper en schep de jus met tomaat over de zeebaarsfilets.

Ingrediënten

  • 2 zeebaarsfilets van 125-150 g
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2-3 eetlepels bloem
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 3 tomaten
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 150 ml droge witte wijn of medium dry sherry
  • 2 eetlepels (platte) peterselie, fijngehakt

Serveertip

Lekker met gekookte krieltjes en sugarsnaps.

 

Ook lekker

Salade met gerookte zalm

Salade met gerookte zalm

Hoofdgerecht

4.5/5
Haringsalade met dille-roomsaus

Haringsalade met dille-roomsaus

Lunchgerecht

1.5/5
 
 

Mijn recepten

    Geen recepten
 

Zeebaars

Zeebaars

Dicentrarchus labrax

Zeebaars wordt steeds meer te koop aangeboden. Vooral in de horeca komt de vis vaker op de menukaart voor. Zeebaars is een sluike, pientere vis. Als de zon namelijk schijnt en de dagen en de nachten helder zijn, wordt aanzienlijk minder zeebaars gevangen. De zeebaars kan dan de boten goed onderscheiden. Bij stormachtig weer zijn de vangsten groter.


Verkrijgbaarheid

Maanden jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Verkrijgbaarheid Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Legenda

seizoen gesloten
kuit periode
mager
goed

Vangstgebied

  • 27 - Noordoostelijk deel Atlantische Oceaan
  • 34 - Midden-oostelijk deel Atlantische Oceaan
  • 37 - Middellandse Zee
  • 37-4 - Zwarte Zee
 

Zeebaars

De rug is grijs of blauw, de flanken zijn zilverkleurige en de buik is gelig of wit. De zeebaars wordt maximaal 80 cm lang.


Koken met Zeebaars

De smaak is zoetig en mild met een fijne structuur. Zeebaars kan op vele manieren bereid worden. Vermijd bij het koken liever het gebruik van krachtige aroma's. Het vel is altijd lekker, laat dat dus aan de vis zitten.


Voedingswaarden

Per 100 gram onbereid product:

  • 411 kJ
  • 98 kCal,
  • 3 g vet,
  • 19 g eiwit