Kabeljauwpakketjes met tomaten-mozzarellasalade

Kabeljauw

Kabeljauwpakketjes met tomaten-mozzarellasalade

 

Waardering

4/5
Type gerecht:
Hoofdgerecht
Bereidingstijd:
20 - 30 min.
Verkrijgbaarheid:
Goed
Aantal personen:
4 personen
Energie:
620 kCal | 2600 kJ
 

Bereiding

Leg 4 keer 2 plakken rauwe ham kruislings op elkaar. Verdeel de kabeljauwmoten erover en bestrooi ze met peper en Italiaanse keukenkruiden. Vouw de ham om de vis heen en steek deze vast met een prikker. Bestrijk de grillpan met 2 eetlepels olijfolie en rooster de pakketjes per kant 4-5 minuten. Leg voor de salade de plakjes tomaat en mozzarella om en om in een schaal. Meng de olijfolie met de pesto en sprenkel dit mengsel over de salade, of gebruik daarvoor alleen olijfolie en verdeel blaadjes basilicum over de salade. Serveer er pasta met groene pesto of ciabatta met basilicumboter bij.

Ingrediënten

  • 4 dikke moten kabeljauw van ca. 150 g
  • 8 plakken rauwe ham
  • peper – versgemalen
  • 1 eetlepel verse Italiaanse kruiden (oregano, tijm, basilicum) – fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • voor de salade:
  • 3 vleestomaten – zonder zaadjes, in plakjes
  • 3 bolletjes mozzarella – in plakjes
  • 2 eetlepels olijfolie – extra vierge
  • 1 eetlepel pesto of enkele blaadjes basilicum
  • cocktailprikkers
 

Ook lekker

Lauwwarme zeebaarssalade

Lauwwarme zeebaarssalade

Hoofdgerecht

1/5
Paprika's gevuld met tonijn en ansjovis

Paprika's gevuld met tonijn en ansjovis

Borrelhapje / Amuse

4/5
 
 

Mijn recepten

    Geen recepten
 

Kabeljauw

Kabeljauw

Gadus morhua

Kabeljauw behoort tot de rondvissen en het is familie van de kabeljauwachtigen waar ook de wijting, schelvis en koolvis toe behoren. Slechts een deel van de kabeljauw op de Nederlandse markt is afkomstig uit de Noordzee. Kabeljauw wordt meestal gestript (= ontdaan van ingewanden) geleverd en wordt over het algemeen in zijn geheel of in moten verkocht.
Vroeger mocht de benaming 'kabeljauw' pas gehanteerd worden als de vis een lengte had van 90 centimeter, wat gelijk was aan drie tegels in de vishal. De kleinere kabeljauw wordt 'gul' genoemd.


Verkrijgbaarheid

Maanden jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Verkrijgbaarheid Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Legenda

seizoen gesloten
kuit periode
mager
goed

Vangstgebied

  • 27-3 - Oostzee
  • 48 - Antarctische Oceaan
  • 27-4 - Noordzee
  • 61 - Stille Oceaan / Pacific
 

Kabeljauw

De meeste kabeljauwachtigen zijn gemakkelijk te herkennen aan de 3 rugvinnen en de 2 buik- of anaalvinnen. De kabeljauw wordt maximaal 1,9 meter lang.


Koken met Kabeljauw

Het visvlees van de kabeljauw is stevig maar laat makkelijk los als de vis gaar is. De smaak van kabeljauw is fijn en eindeloos te combineren. Kabeljauw kan goed worden gebakken, gegrild, gestoofd of gekookt. Kabeljauw wordt vaak gebruikt voor klipvis (gezouten en gedroogde vis), stokvis (gedroogde vis) en zoute vis (vis in pekel). Kibbeling
Op de kop van de kabeljauw bevinden zich de lekkerste delen. Vooral de wangen en de keel zijn delicatessen op zich. De alom bekende kibbeling wordt vaak gemaakt van deze wangen en keeltjes, maar ook andere vissoorten en delen van de kabeljauw kunnen als basis voor deze 'gezonde' snack dienen.


Voedingswaarden

Per 100 gram onbereid product:

  • 344 kJ
  • 82 kCal,
  • 1 g vet,
  • 18 g eiwit