Ovenschotel van makreel en aubergine

Makreel

Omega3 Ovenschotel van makreel en aubergine

 

Waardering

3.5/5
Type gerecht:
Ovengerecht
Bereidingstijd:
35 min. of meer
Verkrijgbaarheid:
Goed
Aantal personen:
4 personen
Energie:
330 kCal | 1385 kJ
 

Bereiding

Snijd de aubergines in blokjes en bestrooi ze met zout, laat ze zo 10 minuten liggen. Verwarm de oven op 200 °C. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook zachtjes glazig. Dep de aubergine droog met keukenpapier en schep de blokjes door het ui mengsel. Bak de aubergine op een hoge stand in 2-4 minuten gaar en bruin. Schep de rozijnen en oregano erdoor en voeg zout en peper naar smaak toe. Wrijf de makreelfilets in met zout, peper en wat citroensap. Verdeel het auberginemengsel over de bodem van een ingevette ovenschaal en leg de makreelfilets erop. Meng de Griekse yoghurt met het ei, de rest van het citroensap en de laatste lepel olijfolie en schenk dit mengsel over de vis. Schuif de schotel in het midden van de oven en bak de makreel in 20-25 minuten goudbruin en gaar. Lekker met bulghur en tomatensalade.

Bulghur is te koop bij goed gesorteerde supermarkten en Turkse winkels. Bak de korrels eerst zachtjes aan in olijfolie. Bak eventueel een gesnipperde ui en wat knoflook mee en voeg dan bouillon toe. Anderhalf keer zoveel bouillon als bulghur. Voeg zout naar smaak toe en stoof de bulghur in 15 minuten zachtjes gaar. Schep er vlak voor het serveren fijngehakte munt en dille door.


Wijn
Bij de volle smaak van makreel past een
frisse en tegelijkertijd volle Pinotage
Rosé uit Zuid-Afrika.

Ingrediënten

  • 3 verse makrelen, schoongemaakt en
  • in filets gesneden
  • 2 aubergines
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui, grof gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 3 eetlepels rozijnen
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • zwarte peper, versgemalen
  • sap van 1 citroen
  • 150 g Griekse yoghurt
  • 1 ei
 

Ook lekker

Provençaalse vistaart

Provençaalse vistaart

Hoofdgerecht

3.5/5
 
 

Mijn recepten

    Geen recepten
 

Makreel

Makreel

Scomber scombrus

Hoewel gerookte makreel in Nederland een delicatesse is, vindt het overgrote deel van de in diepgevroren toestand aangevoerde makreel zijn weg naar het buitenland. Makreel is een vette vissoort. Het gaat grotendeels om meervoudig onverzadigde vetzuren die een gunstige werking hebben op hart- en bloedvaten.
Makreel is, net als haring, een pelagische vissoort. Dat betekent dat de vis in alle waterlagen voorkomt, afhankelijk van waar hij aan voedsel kan komen. De makreel die wordt gevangen voor de zuidwestkust, voor de westkust van Ierland en de noordelijke Noordzee, is vetter dan de makreel van voor de Nederlandse kust.

Makreel bereiden

Makreel is vol van smaak en populair op een broodje, in een slade of op een toastje. Maar er kan nog veel meer met makreel. Bekijk dit filmpje en doe inspiratie op voor het koken met makreel.


Verkrijgbaarheid

Maanden jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Verkrijgbaarheid Goed Goed Mager Mager Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Legenda

seizoen gesloten
kuit periode
mager
goed

Vangstgebied

  • 27 - Noordoostelijk deel Atlantische Oceaan
  • 27-3 - Oostzee
  • 37 - Middellandse Zee
  • 37-4 - Zwarte Zee
 

Makreel

De makreel heeft een blauw-groenige rug en een zilverwitte buik, heeft blauwzwarte strepen en een diep ingesneden staartvin. De makreel wordt maximaal 66 cm lang.


Koken met Makreel

Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur. De makreel kan goed gegrild of gebakken worden en wordt vaak gerookt verkocht. Door het hoge vetgehalte combineert makreel goed met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd.


Voedingswaarden

Per 100 gram onbereid product:

  • 818 kJ
  • 195 kCal,
  • 12 g vet,
  • 18 g eiwit