Pijlinktvis gevuld met pijnboompitten

Pijlinktvis

Pijlinktvis gevuld met pijnboompitten

uit: kookboek "Over Vis & Vis"

 

Waardering

3.5/5
Type gerecht:
Hoofdgerecht
Bereidingstijd:
20 - 30 min.
Verkrijgbaarheid:
Goed
Aantal personen:
4 personen
Energie:
450 kCal | 1890 kJ
 

Bereiding

Klop in een lage schaal het tomatensap met 2 eetlepels olijfolie en zout en peper naar smaak tot een marinade. Wentel de inktvissen erdoor en laat ze 15 minuten marineren. Verwarm de oven voor op 180 °C. Fruit de ui en knoflook in 2 eetlepels olijfolie en bak de pijnboompitten zachtjes mee. Schep de rozijnen,
couscous, peterselie en munt erdoor en schenk er 200 ml wijn bij. Laat dit mengsel 2 minuten staan. Neem de inktvissen uit de marinade, vul ze met het pijnboompittenmengsel en steek de opening eventueel met cocktailprikkers dicht. Leg de inktvissen naast elkaar in een ovenschaal. Meng de tomaatstukjes met 100 ml wijn, de overgebleven marinade en 2 eetlepels olijfolie en schenk deze saus over de inktvissen.
Schuif de schaal in het midden van de oven en stoof de inktvissen in 45-60 minuten gaar. In die tijd is de saus ook mooi ingedikt.

Serveer de inktvissen met brood en een salade van komkommer en zeekraal. Blancheer 100 g zeekraal 1 minuut in kokend water en laat in een zeef goed uitlekken. Halveer een kleine Komkommer in de lengte, schraap de zaadjes eruit en snijd de helften in blokjes. Klop een dressing van (sherry)azijn, olijfolie met basilicum en zout en peper en schep de zeekraal en komkommer erdoor.



Wijn
Kies rood bij de kruidige inktvis.
Bijvoorbeeld een soepele, zachte
Côtes du Roussillon.

Ingrediënten

  • 4-6 pijlinktvissen (ca. 500 g),
  • schoongemaakt
  • 200 ml tomatensap
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, gehakt
  • 50 g pijnboompitten
  • 2 eetlepels rozijnen
  • 100 g couscous
  • 2 eetlepels peterselie, fijngehakt
  • 1 eetlepel verse munt, fijngehakt
  • 300 ml droge witte wijn
  • 4 rijpe tomaten, in stukjes

Wijnadvies

Côtes du Roussillon

 

Ook lekker

Zalmfilet met groente

Zalmfilet met groente

Hoofdgerecht

4.5/5
 
 

Mijn recepten

    Geen recepten
 

Pijlinktvis

Pijlinktvis

Allotheutes subulata

De pijlinktvis is een imposante verschijning met zijn pijlvormige kop, vandaar de naam, en 10 ledematen waarvan 2 langere voedingstentakels. Een pijlinktvis verschilt hiermee van de inktvis die slechts 8 ledematen heeft. Wel bezit ook de pijlinktvis en inktzak waarmee hij vijanden verblindt en snel kan wegkomen. 

Bij veel mensen is de pijlinkvis vooral bekend als lekkernij uit landen rond de Middellandse Zee, daar beter bekend als ‘Calamari’, het Italiaanse woord voor deze soort.

In toenemende mate wordt deze inktvis tussen de maanden maart tot aan oktober gevangen in de Noordzee, vlak voor onze eigen kust. Vooral in de winter zwemmen ze in het Kanaal en in het voorjaar trekken ze naar het noorden en naar kustwater om daar hun eitjes af te zetten. Nederlandse vissers brengen veel pijlinktvis aan land. ’s Winters vanuit het Kanaal en zomers vanuit onze eigen Noordzee. Hiervoor gebruiken ze de zogenaamde flyshoot techniek, deze techniek is duurzaam vanwege het lage energieverbruik, lage onderhoudskosten, nauwelijks bodemberoering of ongewenste bijvangsten.


Verkrijgbaarheid

Maanden jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Verkrijgbaarheid Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Legenda

seizoen gesloten
kuit periode
mager
goed

Vangstgebied

  • 37 - Middellandse Zee
  • 27-4 - Noordzee
  • 0 - Atlantische Oceaan
 

Pijlinktvis

De kleur van de pijkinktvis is rossig tot roze, de rugzijde is donkerder. De pijlinktvis heeft 10 armen. De maximale lengte is ongeveer 50 cm.


Koken met Pijlinktvis

Diepgevroren pijlinktvis kan wat rubberachtig zijn. Verder is de smaak uitstekend. De pijlinktvis kan goed worden gefrituurd, gekookt of gebakken.


Voedingswaarden

Per 100 gram onbereid product:

  • 373 kJ
  • 89 kCal,
  • 1 g vet,
  • 16 g eiwit