Gegrilde zeebaars met chilisaus en sesamzaad

Zeebaars

Gegrilde zeebaars met chilisaus en sesamzaad

uit: kookboek "Over Vis & Vis"

 

Kan ook met:

Waardering

3.5/5
Type gerecht:
Hoofdgerecht
Bereidingstijd:
20 - 30 min.
Verkrijgbaarheid:
Goed
Aantal personen:
4 personen
Energie:
240 kCal | 1010 kJ
 

Bereiding

Verwarm de ovengrill. Leg de visfilets naast elkaar op de bakplaat of in een ovenschaal. Meng de sjalotjes met bieslook en dille, olie, sojasaus, chilisaus. Bestrijk de visfilets met dit mengsel. Meng het sesamzaad met het paneermeel en strooi dit mengsel over de zeebaars. Schuif het gerecht ca. 10 cm onder de hete ovengrill en rooster de vis in 4-5 minuten bruin en gaar. Let erop dat de sesamzaadjes niet verbranden. Serveer er gebakken rijst of mie met komkommersalade bij.

Dit is ook een goed recept voor hele zeebaars (panklaar): pak de vis zonder sesamzaad en paneermeel eens in aluminiumfolie en leg het pakketje op de barbecue of 15 minuten in een oven van 200 °C. Rooster sesamzaad en paneermeel in een droge hete koekenpan en strooi het na het bereiden over de vis.

Wijn
Een frisfruitige Beaujolais Villages vormt een lekkere verrassing bij de pikante zeebaars.

Ingrediënten

  • 4 zeebaarsfilets van 150 gram
  • 2 sjalotjes, fijn gesnipperd
  • 1 eetlepel verse bieslook, gehakt
  • 1 eetlepel verse dille, gehakt
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 eetlepels chilisaus
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • 1 eetlepel paneermeel

Wijnadvies

Beaujolais Villages

 

Ook lekker

Mediterrane meerval met spek

Mediterrane meerval met spek

Hoofdgerecht

4.5/5
 
 

Mijn recepten

    Geen recepten
 

Zeebaars

Zeebaars

Dicentrarchus labrax

Zeebaars wordt steeds meer te koop aangeboden. Vooral in de horeca komt de vis vaker op de menukaart voor. Zeebaars is een sluike, pientere vis. Als de zon namelijk schijnt en de dagen en de nachten helder zijn, wordt aanzienlijk minder zeebaars gevangen. De zeebaars kan dan de boten goed onderscheiden. Bij stormachtig weer zijn de vangsten groter.


Verkrijgbaarheid

Maanden jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Verkrijgbaarheid Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Legenda

seizoen gesloten
kuit periode
mager
goed

Vangstgebied

  • 27 - Noordoostelijk deel Atlantische Oceaan
  • 34 - Midden-oostelijk deel Atlantische Oceaan
  • 37 - Middellandse Zee
  • 37-4 - Zwarte Zee
 

Zeebaars

De rug is grijs of blauw, de flanken zijn zilverkleurige en de buik is gelig of wit. De zeebaars wordt maximaal 80 cm lang.


Koken met Zeebaars

De smaak is zoetig en mild met een fijne structuur. Zeebaars kan op vele manieren bereid worden. Vermijd bij het koken liever het gebruik van krachtige aroma's. Het vel is altijd lekker, laat dat dus aan de vis zitten.


Voedingswaarden

Per 100 gram onbereid product:

  • 411 kJ
  • 98 kCal,
  • 3 g vet,
  • 19 g eiwit