Thaise roerbak met grote garnalen

Gamba (tijgergarnaal)

Thaise roerbak met grote garnalen

uit: kookboek "Over Vis & Vis"

 

Kan ook met:

Waardering

4/5
Type gerecht:
Hoofdgerecht
Bereidingstijd:
20 - 30 min.
Verkrijgbaarheid:
Goed
Aantal personen:
4 personen
Energie:
215 kCal | 905 kJ
 

Bereiding

Ontdooi de garnalen eventueel volgens de aanwijzigen op de verpakking. Pel de garnalen, maar laat de staartjes zitten. Kook de sugarsnaps in ruim kokend water in 3-4 minuten beetgaar. Spoel ze in een zeef af onder koud water en laat ze goed uitlekken. Verhit de olie in een wok en fruit de knoflook en gember zachtjes tot ze gaan geuren. Schep de currypasta erdoor en voeg de garnalen toe. Roerbak de garnalen tot ze net roze en ondoorzichtig worden. Schep ze met een schuimspaan op een bord. Schep de wortel en rode uien door het bakvet en roerbak 2-3 minuten. Voeg dan de sugarsnaps en bosui toe en roerbak nog 2 minuten. Schenk de bouillon erbij en laat het vocht verdampen. Voeg de garnalen weer toe en warm het gerecht nog even door. Serveer met pandanrijst.

Vervang de reuzengarnalen eventueel door gepelde en gare tijgergarnalen. Bak deze niet voor, maar voeg ze pas na het bakken van de groente toe.


Wijn
Deze pikante garnalen vragen om
een geurige, milddroge wijn als een
druivige Muscat Vin de Pays d'Oc.

Ingrediënten

  • 500 g (diepvries) ongepelde reuzengarnalen
  • 200 g sugarsnaps
  • 3 eetlepels olie
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 3 cm verse gember, geraspt
  • 1-2 eetlepels Thaise rode currypasta
  • 200 g wortel, schuin in dunne plakken
  • 2 rode uien, in dunne partjes
  • 3 bosuitjes, in stukken van 4 cm
  • 100 ml visbouillon

Wijnadvies

muscat d'alsace

 

Mijn recepten

    Geen recepten
 

Gamba (tijgergarnaal)

Gamba (tijgergarnaal)

De gamba is er in veel verschillende formaten. Ze zijn zowel rauw, gekookt, gepeld en ongepeld te koop. Kleinere gepelde exemplaren waar het staartje nog aan zit, worden ook wel cocktailgarnalen genoemd. De naam scampi wordt vaak gebruikt voor de reuzegarnalen waarbij de kop al is verwijderd.  


Verkrijgbaarheid

Maanden jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Verkrijgbaarheid Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Legenda

seizoen gesloten
kuit periode
mager
goed

Gamba (tijgergarnaal)

Gamba is een veel gebruikte naam voor een grote groep tropische reuzezeewatergarnalen. Je kunt de gamba dan ook onder een ander naam tegenkomen, waarbij tijgergarnaal (black tiger garnaal) de bekendste is en het dus om dezelfde soort garnaal gaat. Deze grote groep garnalen zijn afkomstig uit Zuid-Amerika, Afrika en Aziƫ en komen zowel uit visserijen (wilde vangst) als kwekerijen.


Koken met Gamba (tijgergarnaal)

Gamba's hebben een zoete smaak en kunnen koud worden gegeten, maar ze zijn ook uitermate geschikt om te koken, grillen, bakken, roerbakken of voor op de barbecue. Het verwarmen moet wel heel snel gebeuren, anders worden ze droog. Rauwe gamba's zijn in bijna kokend water of in visbouillon in 3-4 minuten gaar.


Voedingswaarden

Voedingswaarden per 100 gram onbereid product:

  • 97 kcal

  • 407 Kj

  • 75,8 g water

  • 20,5 g eiwit

  • 0,2 g koolhydraten

  • 1,5 g vet

  • 0,0 g suikers