Geroosterde sardientjes met rozemarijnvinaigrette

Sardine

Omega3 Geroosterde sardientjes met rozemarijnvinaigrette

 

Kan ook met:

Waardering

2.5/5
Type gerecht:
Hoofdgerecht
Bereidingstijd:
< 20 min.
Verkrijgbaarheid:
Goed
Aantal personen:
4 personen
Energie:
325 kCal | 1365 kJ
 

Bereiding

Kook het sinaasappelsap in een steelpan tot de helft in en laat het afkoelen. Ris de rozemarijnnaaldjes van de takjes en hak ze heel fijn. Wrijf de peperkorrels in een vijzel fijn of plet ze op een plank met de bolle kant van een lepel. Klop in een schaaltje het sinaasappelsap met de mosterd, rozemarijn, peperkorrels en 2-3 eetlepels olijfolie tot een dressing. Voeg zout naar smaak toe. Laat een grillpan goed heet worden. Bestrijk de sardientjes heel dun met olijfolie en leg de sardines in de grillpan. Rooster ze in 4-6 minuten mooi bruin. Keer de sardines als ze vanzelf van de ribbels loslaten. Leg de sardines in een lage schaal en schep er 2-3 eetlepels rozemarijnvinaigrette over. Strooi de uiringetjes en kappertjes erover. Geef de rest van de vinaigrette erbij.

Serveer de sardientjes met donker brood en een salade van kerstomaatjes. Halveer 500 g
kerstomaatjes en schep ze om met citroensap, geurige olijfolie, verse basilicumblaadjes en blokjes mozzarella. Maal er royaal zout en peper boven.

Wijn
Alles wat fris en droog is,
past. Aanrader: een
Chardonnay Vin de Pays d’Oc
(zonder houtlagering).


Ingrediënten

  • 12-16 verse sardines,
  • schoongemaakt
  • sap van een sinaasappel
  • 2 takjes rozemarijn
  • ½ eetlepel zwarte peperkorrels
  • 1 theelepel Dijonmosterd
  • 3-4 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1 bosuitje, in ringetjes
  • 1-2 eetlepels kappertjes
 

Mijn recepten

    Geen recepten
 

Sardine

Sardine

Sardina pilchardus

Sardine is al jaren een populair visje in de landen rond de Middellandse Zee. Ook bij ons weten steeds meer consumenten de sardine te waarderen. Verse sardines hebben een krachtige, kenmerkende smaak. Het visje heeft niet veel opsmuk nodig. Wat citroensap en grof zeezout is al genoeg. Belangrijk is wel dat sardines direct schoongemaakt en vers opgediend worden. De visjes zijn rijk aan omega-3-vetzuren. Dat maakt ze lekker en gezond, maar ook moeilijk houdbaar. In Nederland kennen wij ook de sardine in blik. Sardine is een haringachtige die qua uiterlijk en smaak veel op de haring lijkt en grote, makkelijk loslatende schubben heeft.

 


Verkrijgbaarheid

Maanden jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Verkrijgbaarheid Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Legenda

seizoen gesloten
kuit periode
mager
goed

Vangstgebied

  • 37 - Middellandse Zee
  • 37-4 - Zwarte Zee
  • 27-4 - Noordzee
 

Sardine

De rug is groen tot bruingroen en de flanken zijn zilverkleurig. De maximale lengte is 25 cm.


Koken met Sardine

Het vlees is stevig en mals, de kleur is blank. De smaak van sardine neigt naar haring. Sardines kunnen goed worden gebakken of geroosterd.


Voedingswaarden

Per 100 gram onbereid product:

  • 520 kJ
  • 124 kCal,
  • 8 g vet,
  • 19 g eiwit