Tarbotfilet met gele paprika en kappertjes

Tarbot

Tarbotfilet met gele paprika en kappertjes

 

Kan ook met:

Waardering

3/5
Type gerecht:
Hoofdgerecht
Bereidingstijd:
20 - 30 min.
Verkrijgbaarheid:
Goed
Aantal personen:
4 personen
Energie:
235 kCal | 985 kJ
 

Bereiding

Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een pan met een dikke bodem. Schep de paprikareepjes erdoor en voeg de plakjes knoflook, kappertjes en oregano toe. Maal er royaal peper boven en voeg zout naar smaak toe. Schep het geheel even om en smoor de paprika afgedekt in 20 minuten zachtjes gaar. Schep regelmatig om. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en leg de tarbotfilets met de huidkant in de olie. Strooi er wat zout en peper over. Bak de filets 4-6 minuten tot het vel mooi knapperig is. Keer de filets voorzichtig en bak de andere kant in 2-4 minuten mooi bruin. Afhankelijk van de dikte van de filets hebben ze totaal 8-10 minuten nodig. Schep de gesmoorde paprika op warme borden en leg de tarbotfilets er met de huidkant naar boven op. Maal er wat peper boven en bestrooi de vis met wat fleur de sel.

Ingrediënten

  • 4 stukken tarbotfilet (met huid) à 150 gram
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 grote gele paprika’s, in reepjes
  • 2 teentjes knoflook, in plakjes
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • zwarte peper, versgemalen
  • fleur de sel

Wijnadvies

Coteaux du Languedoc

Serveertip

Lekker met geroosterde tomaatjes en rijst, couscous of pasta. Fleur de sel is zeezout dat op het strand aan de lucht gedroogd is. Het is wat grijzig van kleur en heeft een fijne kruimelige structuur. Mooi ter decoratie, maar het geeft ook een fijne smaak.

 

Ook lekker

Scholfilet met limoen

Scholfilet met limoen

Hoofdgerecht

4/5
 
 

Mijn recepten

    Geen recepten
 

Tarbot

Tarbot

Psetta maxima

Hoewel verse tarbot het hele jaar aangevoerd wordt, is de vis niet in grote aantallen verkrijgbaar. Tegenwoordig is ook kweektarbot verkrijgbaar. Qua smaak en textuur is het verschil moeilijk waar te nemen. De smaak van de wilde tarbot is iets uitgesprokener en de textuur is vaster. In Nederland zijn twee tarbotkwekerijen.

De tarbot leeft voornamelijk van andere vissen en heeft dan ook een grote, sterke bek met spitse tanden. Qua uiterlijk worden tarbot en griet nogal eens verward. Tarbot is ronder van vorm en heeft op de donkere zijde duidelijk voelbare beenknobbels.

.


Verkrijgbaarheid

Maanden jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Verkrijgbaarheid Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Legenda

seizoen gesloten
kuit periode
mager
goed

Vangstgebied

  • 27 - Noordoostelijk deel Atlantische Oceaan
  • 37 - Middellandse Zee
 

Tarbot

De tarbot is variabel van kleur en past zich aan de kleur van de bodem aan: meestal zandkleurig tot bruin met veel donkere vlekken en stippen. De tarbot wordt maximaal 1 meter lang.


Koken met Tarbot

De smaak van tarbot is erg goed en het vlees is grof van structuur, stevig en wit van kleur. Omdat het visvlees van de tarbot stevig is, leent deze vis zich prima voor veel verschillende bereidingswijzen. Zo kan tarbot gestoofd, gebakken of gegrilleerd worden.


Voedingswaarden

Per 100 gram onbereid product:

  • 378 kJ
  • 90 kCal
  • 2 g vet
  • 17 g eiwit