Geroosterde schol op de barbecue

Schol

Geroosterde schol op de barbecue

 

Waardering

3.5/5
Type gerecht:
BBQ gerecht
Bereidingstijd:
< 20 min.
Verkrijgbaarheid:
Goed
Aantal personen:
2 personen
Energie:
230 kCal | 960 kJ
 

Bereiding

Pers de tenen knoflook boven een kommetje uit en roer het chilipoeder, de fijngehakte kruiden en de olijfolie erdoor. Spoel de schollen af onder koud water en dep ze goed droog. Bestrijk de schollen met de kruidenolie en laat ze minstens 10 minuten liggen. Klem elke schol in een visklem en rooster ze 10-15 cm boven een gloeiende barbecue in 6-8 minuten mooi bruin en gaar.

Lekker met een frisse salade.

Tip: In plaats van panklare schol kunt u ook scholfilet gebruiken.

Ingrediënten

  • 2 panklare schollen
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel chilipoeder
  • 2 eetlepels fijngehakte Provençaalse kruiden
  • 2-3 eetlepels olijfolie
  • zout en peper

Wijnadvies

Viognier Vin de Pays d'Oc

 

Ook lekker

Tonijnspiesen

Tonijnspiesen

BBQ gerecht

0/5
Gewokte gamba's met groente

Gewokte gamba's met groente

Hoofdgerecht

0/5
 
 

Mijn recepten

    Geen recepten
 

Schol

Schol

Pleuronectes platessa

Schol is een van de belangrijkste vissoorten voor de Nederlandse visserij. Het grootste deel van de schol exporteren wij naar Italië, daar is het vooral een vis voor kinderen. Het is een zeer gewilde consumptievis: aantrekkelijk geprijsd, gemakkelijk te bereiden, bijzonder smaakvol en niet vet.

 

Kleine scholletjes zwemmen rechtop. Na de geboorte ondergaan ze een gedaantewisseling. In ongeveer zes weken 'vallen ze om' tot platvis. De schol behoort tot de familie van de scholachtigen; een grote platvisfamilie waartoe veel bekende soorten behoren, zoals heilbot, bot, schar en tongschar. Omdat schol een platvis is en op de bodem leeft, kan de smaak van de schol per bodemsoort nogal verschillen.

 

Paaiperiode

In januari, februari en maart is de schol in zijn paaiperiode en kan dan beter met rust gelaten worden.

 

Schol bereiden

Schol is een vis die makkelijk te bereiden is. Of het nu gaat om bakken, stoven of in de oven, deze vis leent zich goed voor vele bereidingen.

Bekijk dit filmpje voor de bereiding van schol en voor meer inspiratie voor scholrecepten.


Verkrijgbaarheid

Maanden jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Verkrijgbaarheid Kuitperiode Kuitperiode Mager Mager Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Legenda

seizoen gesloten
kuit periode
mager
goed

Vangstgebied

  • 27 - Noordoostelijk deel Atlantische Oceaan
  • 47 - Zuidoostelijk deel Atlantische Oceaan
  • 27-4 - Noordzee
 

Schol

De schol heeft een gepigmenteerde zijde (donkerbruin tot donkergroen) en over het lichaam heldere oranjerode stippen. De schol wordt maximaal 1 meter lang.


Koken met Schol

Schol is een magere vissoort met een vrij neutrale smaak. Kleine schollen worden vaak panklaar verkocht, van grotere schollen koopt men meestal filets. Deze filets zijn het lekkerst wanneer ze gepaneerd en gefrituurd worden. Hele schol kan het beste gegrild of gebakken worden.


Voedingswaarden

Per 100 gram onbereid product:

  • 348 kJ / 83 kCal,
  • vet 2 g
  • eiwit 18 g