Zalmfilet met groente

Zalm

Omega3 Zalmfilet met groente

 

Kan ook met:

Waardering

4.5/5
Type gerecht:
Hoofdgerecht
Bereidingstijd:
20 - 30 min.
Verkrijgbaarheid:
Goed
Aantal personen:
4 personen
Energie:
475 kCal | 1995 kJ
 

Bereiding

Snijd de prei in dunne ringetjes en de bleekselderij en worteltjes in kleine plakjes. Verwarm de boter met de olijfolie in een pan en fruit de knoflook aan. Schep de groente erdoor en laat dit 5 minuten smoren. Strooi de basilicum erover. Leg de zalmfilets ertussen en sprenkel het citroensap erover. Strooi er zout en peper over en laat de zalm afgedekt in 8-10 minuten zachtjes gaar worden.

Lekker met gebakken aardappeltjes.

Wijntip: Riesling en zalm met voorjaarsgroenten vormen niet alleen een klassieke, maar vooral een verukkelijke combinatie.

Ingrediënten

  • 4 stukken zalmfilet (à 100 gram)
  • 1 dunne prei
  • 2 stengels bleekselderij
  • 4 bosworteltjes
  • 25 gram boter
  • 3 eetlepels olijfolie extra vierge
  • sap van een halve citroen
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels fijngehakte basilicum
  • zout en versgemalen peper
 

Ook lekker

Gegrilde zalm met sesamzaad

Gegrilde zalm met sesamzaad

Hoofdgerecht

4.5/5
 
 

Mijn recepten

    Geen recepten
 

Zalm

Zalm

Salmo salar

In Noorwegen, Schotland en Ierland wordt veel zalm gekweekt. Hierdoor is de zalm constant verkrijgbaar en aantrekkelijk geprijsd. Op dit moment is het aanbod aan kweekzalm van een zodanig niveau dat het onderscheid tussen wild en kweek steeds moeilijker te maken is. De kweekzalm heeft wel een wat hoger vetgehalte en een zoetere smaak dan de wilde zalm. Ten aanzien van de kwekerijen bestaan uiteraard kwaliteitsverschillen. Hoe minder zalmen per bassin, des te beter is de uiteindelijke kwaliteit. Kweekzalm krijgt daarom een 'etiket' opgeplakt, bijvoorbeeld met de gradatie 'ordinary' of 'superior'.

Over het algemeen is alle zalm die gerookt en vers verhandeld wordt, afkomstig uit kwekerijen. De zalm wordt in een rivier geboren en trekt daarna naar zee. Hier blijft hij het grootste deel van zijn leven. Als de zalm wil paaien, trekt hij naar zijn geboorterivier toe. Anadroom wordt dit genoemd. Deze situatie wordt in de kwekerijen precies nagebootst.

 


Verkrijgbaarheid

Maanden jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Verkrijgbaarheid Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Legenda

seizoen gesloten
kuit periode
mager
goed

Vangstgebied

  • 21 - Noordwestelijk deel Altantische Oceaan
  • 27-4 - Noordzee
 

Zalm

De rug is blauwgroen en de flanken zijn zilverkleurig. Zalm heeft een witte buik. De maximale lengte is 1,5 meter.


Koken met Zalm

Het vlees van kweekzalm is half zacht, vettig en zeer smaakvol. Zalm is geschikt om te stoven, bakken of grillen. Zalm wordt ook vaak gerookt aangeboden.


Voedingswaarden

Per 100 gram onbereid product:

  • 911 kJ
  • 217 kCal
  • 14 g vet
  • 19 g eiwit