Viskebab met tzatziki

Zalm

Omega3 Viskebab met tzatziki

 

Waardering

4/5
Type gerecht:
BBQ gerecht
Bereidingstijd:
20 - 30 min.
Verkrijgbaarheid:
Goed
Aantal personen:
4 personen
Energie:
450 kCal | 1880 kJ
 

Bereiding

Snijd de zalm in stukken. Maak de courgette en paprika schoon. Snijd de courgette in 12 plakken van ca. 2 cm dik en de paprika in 12 stukken. Vet vier lange metalen spiesen in met wat olie en steek om en om de zalm, gamba’s, courgette en paprika aan de spiesen. Pers de citroen uit en klop de olijfolie, oregano en peper door het sap. Bestrijk de spiesen met deze dressing en rooster ze op een gloeiende barbecue in ca. 6-8 minuten mooi bruin en net aan gaar. Serveer de spiesen met tzatziki.

Ingrediënten

  • 8 gepelde gamba’s (rauw)
  • 300 g zalmfilet
  • 1 courgette
  • 1 gele paprika
  • ½ citroen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels oregano
 

Ook lekker

Zalm met olijven uit de oven

Zalm met olijven uit de oven

Hoofdgerecht

0/5
 
 

Mijn recepten

    Geen recepten
 

Zalm

Zalm

Salmo salar

In Noorwegen, Schotland en Ierland wordt veel zalm gekweekt. Hierdoor is de zalm constant verkrijgbaar en aantrekkelijk geprijsd. Op dit moment is het aanbod aan kweekzalm van een zodanig niveau dat het onderscheid tussen wild en kweek steeds moeilijker te maken is. De kweekzalm heeft wel een wat hoger vetgehalte en een zoetere smaak dan de wilde zalm. Ten aanzien van de kwekerijen bestaan uiteraard kwaliteitsverschillen. Hoe minder zalmen per bassin, des te beter is de uiteindelijke kwaliteit. Kweekzalm krijgt daarom een 'etiket' opgeplakt, bijvoorbeeld met de gradatie 'ordinary' of 'superior'.

Over het algemeen is alle zalm die gerookt en vers verhandeld wordt, afkomstig uit kwekerijen. De zalm wordt in een rivier geboren en trekt daarna naar zee. Hier blijft hij het grootste deel van zijn leven. Als de zalm wil paaien, trekt hij naar zijn geboorterivier toe. Anadroom wordt dit genoemd. Deze situatie wordt in de kwekerijen precies nagebootst.

 


Verkrijgbaarheid

Maanden jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Verkrijgbaarheid Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Legenda

seizoen gesloten
kuit periode
mager
goed

Vangstgebied

  • 21 - Noordwestelijk deel Altantische Oceaan
  • 27-4 - Noordzee
 

Zalm

De rug is blauwgroen en de flanken zijn zilverkleurig. Zalm heeft een witte buik. De maximale lengte is 1,5 meter.


Koken met Zalm

Het vlees van kweekzalm is half zacht, vettig en zeer smaakvol. Zalm is geschikt om te stoven, bakken of grillen. Zalm wordt ook vaak gerookt aangeboden.


Voedingswaarden

Per 100 gram onbereid product:

  • 911 kJ
  • 217 kCal
  • 14 g vet
  • 19 g eiwit